Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Sat za našu planetu sedmi put u Srbiji 28. marta
Postavljeno: 18.03.2015.


U subotu, 28. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla u okviru akcije Sat za našu planetu, koju organizuje WWF Svetski fond za prirodu.

Inicijativa "Sat za našu planetu" nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji.

Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji.

Od kritične važnosti je smanjenjenje emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu 28. marta i uključe se u akciju "Sat za našu planetu" dodala je Dimović.

Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila je rekord obeležena je u 160 zemalja u preko 7000 gradova.Iako akcija "Sat za našu planetu" simbolično ukazuje na problematiku klimatskih promena, ona uliva optimizam, kako zbog toga što se iz godine u godinu sve više gradova uključuje, tako i zbog toga što su uključeni i nevladin sektor, i vlada i pojedinci. Grad Beograd je još jednom pokazao da ima odličnu saradnju s nevladinim sektorom i s velikim zadovoljstvom se priključio kampanji "Sat za našu planetu" izjavila je Jasmina Madžgalj, zamenik sekretara za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

U okviru ove akcije širom sveta razvila su se razna rešenja, poput bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, projekat koji podržavaju obnovljive izvore energije, kao i poslovne prakse odgovorne prema životnoj sredini. Kroz prošlogodišnju kampanju učesnici akcije "Sat za našu planetu" prikupili su sredstva za sadnju nekoliko miliona stabala, i smanjen je ekološki otisak u velikom broju škola. Velike društvene promene se ne mogu ni zamisliti bez učešća svih segmenata društva, što WWF-ova inicijativa "Sat za našu planetu" dobro pokazuje. Sama činjenica da se ova akcija godinama organizuje širom sveta, uz učešće sve većeg broja ljudi, gradova i kompanija, govori ne samo da je cilj ispravan već i da udruženi možemo pokrenuti na izgled nezamislive promene.

Centralne manifestacije u okviru akcije "Sat za našu planetu" biće održane u subotu 28. marta 2015. godine, od 20.30 časova do 21:30, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju.

U Beogradu će ovom prilikom na Trgu Republike biti organizovana izložba u mraku pod nazivom äIsključi svetlo, osvetli problemô, a nastupaće i dečji hor "Kolibri". Posetioci će, moći da pogledaju izložbu u mraku, zapravo okretanjem pedala na stacionarnim biciklima ôosvetliće problemö i videti panele na kojima su prikazani problemi uzrokovani klimatskim promenama.
Partneri na projektu su agencija Leo Burnett Beograd i Coca-Cola sistem Srbija. Akciju je ove godine podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda, Gradska uprava Grada Novog Sada, Stalna konferencija gradova i opština, RTS, Delhaize Srbija, kao i druge brojne organizacije civilnog društva, kompanije, škole i pojedinci.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.06.2018.
ePodunavlje: Zbog velike štete, Palančani neviđeno nevreme nazvali "Kena"
Postavljeno: 18.06.2018.
U Rači je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Ovu akciju organizovao je "Crveni krst" u saradnji sa "Udruženjem boraca Šumadije"
Postavljeno: 18.06.2018.
Koja su najekstremnija mesta na svetu?
NAJTOPLIJE, NAJHLADNIJE, NAJVLAŽNIJE: Ovo su naj mesta na Zemlji
 

 
 
Kursna lista