Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Popravka automobila: Original se najviše isplati
Postavljeno: 27.10.2017.


Na tržištu auto-delova šarolik kvalitet i sve više falš robe. Sve češće se ugrađuju i polovne ili reparirane komponente.

Popravka automobila u Srbiji mnogim vlasnicima, našeg inače veoma vremešnog voznog parka (procene idu od prosečnih 15 do 17 godina), često zadaju mnogo glavobolja.
 
Popravka u ovlašćenim servisima za mnoge je, baš kao i nabavka novog vozila, "misaona imenica", jer su razlike u ceni izuzetno visoke.
 
Tako je naš čitalac Žika V. iz Višnjice za svoj automobil iz 2006. godine dobio "ponudu" u ovlašćenom servisu za popravku od vrtoglavih 3.000 evra, iako je vrednost tog automobila na tržištu oko 5.000-6.000 evra!
 
Naravno, potražio je drugi, neovlašćeni servis i automobil doveo u vozno stanje za nešto manje od hiljadu evra.
 
- Cena održavanja vozila u ovlašćenom servisu se određuje na osnovu cene delova i radnog sata majstora - objašnjava nam Milan Stojanović iz jednog poznatog beogradskog auto-servisa. - Iako je cena sata rada u ovlašćenim servisima po pravilu nešto veća drastična razlika ne nastaje tu.
 
On, kaže da je razlika u ceni delova ogromna.
 
- Jasno je da cena originalnih delova varira veoma malo.Čak je vrlo verovatno da ovlašćeni servis ima jeftiniji originalni deo od neovlašćenog. Ali onda vam, baš kao što i mi radimo u našem servisu, majstor ponudi alternativu.
 
To u praksi znači da vam mehaničar ponudi ugradnju polovnog ili repariranog dela. A njihova cena je znatno niža. Naravno, i vek trajanja, a i pouzdanost je znatno manja.

U udruženjima potrošača kažu da nema nikakvih problema da servisi ponude ugradnju takvih delova. Bitno je samo da vlasnik zna koji deo će mu majstor "upakovati" u automobil. U protivnom, vlasnik vozila ima pravo da zatraži zaštitu od nadležnih državnih službi.
 
Veliki problem je i ugradnja kopija koje se prodaju kao originalni delovi.
 
- Ako je razlika u ceni velika, to je razlog da se posumnja u "original" - objašnjava naš sagovornik. - Ljude treba razumeti, besparica je, svako bi voleo da vozi nov automobil i zato se snalazi kako ko ume.
 
Ipak, ugradnja nekog dela neodgovarajućeg kvaliteta može da izazove i ozbiljniji kvar automobila?
 
- Tada se ispostavi da je skuplja dara od mere i da je bilo mudrije platiti originalni deo. Zato, najčešće, usledi savet majstora "teraj to na pijacu"...

Preuzeto sa: www.novosti.rs
Foto: www.novosti.rsPoslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.08.2019.
Start fudbalske sezone za palanačke klubove: Pobede Jasenice 2017, Kusačana, Golopčana, bod za Cerovac, poraz Radnika na Koloniji
Odigrani mečevi 1. kola Podunavske okružne lige
Postavljeno: 18.08.2019.
Ekipe "Armagedona" koje su predstavljale Smederevsku Palanku vicešampioni Srbije u basketu 3x3 u muškoj i ženskoj konkurenciji
Palanački timovi ostvarili veliki uspeh i osvojili druga mesta na finalnom turniru u Novom Sadu
Postavljeno: 18.08.2019.
"Ćebe fest" u Velikoj Plani od 19. do 23. avgusta
Festival i bioskop na otvorewnom drugu godinu zaredom
 


 
 
Kursna lista