Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
31. oktobar: Svetski dan štednje
Postavljeno: 31.10.2017.


Tim povodom Narodna banka Srbije želi da podseti na značaj štednje građana.

U svetu se danas obeležava Dan štednje, koji je ustanovljen 31. oktobra 1925. godina na skupu bankara iz 25 zemalja u Milanu.  Tim povodom Narodna banka Srbije želi da podseti na značaj štednje građana. Depoziti fizičkih lica predstavljaju značajan izvor finansiranja banaka i doprinose stabilnosti finansijskog sistema.

Sa stanovišta građana, štednja predstavlja najsigurniji način očuvanja vrednosti novca i omogućava buduću potrošnju. Zbog toga je od posebnog značaja stvaranje okruženja koje će podsticati njeno prikupljanje i kontinuirani rast. S tim u vezi, Narodna banka Srbije doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta postizanjem i očuvanjem niske inflacije i relativno stabilnog deviznog kursa, kao i jačanjem finansijske stabilnosti.

IZVOR: KAMATICA.RS

Na kraju septembra 2017. godine devizna štednja stanovništva položena kod banaka u Republici Srbiji je iznosila 9,3 milijardi evra, što je povećanje u prvih devet meseci ove godine za 0,3 milijardi evra. Dinarska štednja stanovništva u domaćim bankama iznosila je 49,3 milijardi dinara, što je trostruko veći iznos nego krajem 2012. godine. Ovi podaci jasno ukazuju na poverenje stanovništva u domaći bankarski sistem.

Više kamatne stope na dinarsku u odnosu na deviznu štednju (na koju su kamatne stope bliske nuli), niska i stabilna inflacija, postignuta i očuvana relativna stabilnost dinara prema evru u proteklih pet godina, kao i povoljniji poreski tretman prihoda na dinarsku štednju (ne oporezuje se) u odnosu na prihod na štednju u devizama (koji se oporezuje po stopi od 15%) govore u prilog većoj isplativosti štednje u domaćoj valuti.

Analiza isplativosti dinarske u odnosu na deviznu štednju oročenu na godinu dana uz pretpostavku zanavljanja štednog uloga uvećanog za kamatu (i umanjenog za porez kod devizne štednje) ukazuje da je u poslednjih sedam godina bilo isplativije štedeti u dinarima. Primera radi, štediša koji je septembra 2010. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju i svake godine obnavljao ugovor, dobio bi u septembru 2017. godine oko 35.000 dinara (ili skoro 300 evra) više u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

Da je dinarska štednja isplativija od devizne štednje pokazuje i analiza isplativosti štednje u poslednjih godinu dana. Štediša koji je septembra 2016. godine položio 100.000 dinara na dinarsku štednju, dobio bi u septembru 2017. godine gotovo 6.000 dinara više (ili oko 50 evra više) u odnosu na štedišu koji bi u istom periodu i uz iste pretpostavke položio 100.000 dinara u evrima na deviznu štednju.

 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.01.2018.
Centar za kulturu Smederevo: Predavanje "Srbija- nastanak kraljevine" Dr Radivoja Radića (utorak, 19 sati)
Predavanje će biti upriličeno u okviru 29. Smederevskih svetosavskih svečanosti
Postavljeno: 22.01.2018.
Gosti na Svetog Savu u školi u Vodicama biće mališani iz "Dečjeg sela" u Sremskoj Kamenici(VIDEO)
Tradicionalno, deca i učitelji područnog odeljenja OŠ Olga Milošević će ugostiti drugare i decu bez roditeljkog staranja iz Dečjeg sela
Postavljeno: 22.01.2018.
Tri medalje za atletičare Jasenice na Otvorenom prvenstvu Beograda u dvorani
Zlatna odličja osvojili Branko Basarić i Pavle Davidović
 

 
 
Kursna lista