Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Šta da sadite ovog proleća: Omiljene baštenske biljke
Postavljeno: 19.03.2015.


Vesnici proleća su već svuda oko nas, a vi pogledajte naše predloge šta biste mogli da sadi ovih dana u vašoj bašti ili na balkonu.

HORTENZIJE

Hortenzije najbolje uspevaju na polusenovitim i vlažnim mestima. Ovi ukrasni grmovi, veličine i do 1,5 metara cvetaju upadljivim cvetovima bele, plave, ružičaste ili bledozelene boje. U proleće s početkom vegetacije potrebno ih je prihraniti i redovno zalivati. Boja cveta varira zavisno od pH vrednosti zemljišta - što je tlo kiselije, cvetovi su intenzivnije plavi, a kako se kiselost u tlu smanjuje i boja postaje svetlija poprimajući ružičaste nijanse. 

LALE
Lukovice lala sade se krajem septembra i u oktobru. Nežno ih spuštajte na dno sadne jamice, bez utiskivanja, na dubinu do 10 centimetara. Sade se u grupama, u običnu baštensku zemlju, a lukovice su dobre ukoliko su tvrde, čiste i glatke, sa svetlosmeđom ljuspom. Tokom zime trebalo bi ih prekriti slojem suvog lišća i granja. Posle precvetavanja treba prestati sa zalivanjem da bi se stabljika i listovi lale osušili, a nadzemno stablo saseći na 10 cm iznad zemlje. Lukovice se koriste ponovo, do dve sezone. 

RUŽE

Retko koja bašta se može zasmisliti bez ruža. Najbolje ih je saditi s jeseni ili na proleće. Koren se na sadnicama orezuje, pri čemu se odstranjuju sve bolesne žile. Sade se na razdaljini ne manjoj od 35 centimetara u rupama dubokim i širokim oko 40 centimetara. Na žile se nabaci malo zemlje, pažljivo se nagazi, pa se rupa zatrpa do vrha, a zatim se zemlja ponovo nagazi a potom zalije. Kad zemljište upije vodu, sadnica se zagrće motikom, dok se oko nje ne stvori humka koja ravnomerno prekriva sve izdanke za oko 10 centimetara. 

MALI ZIMZELEN

Mali zimzelen je biljka koja je polegli, polužbun. Puzeće stabljike dostižu dužine do 50 centimetara. Listovi su sjajni, tamnozeleni, dugački oko 3 centimetra. Cvetovi obično ljubičasti, cvetaju veoma rano u proleće, već početkom marta. Ova biljka raste i na osunčanim mestima, ali bolje uspeva u polusenci i senci. Koristi se kao gust pokrivač tla, gušći nego veliki zimzelen, naročito ispod drveća guste krošnje, u alpinetumima, žardinjerama, na terasama i balkonima. 

Saveti:


- Pokušajte da posaditi biljke u zemlju čim ih donesete kući. Ako je to nemoguće stavite ih u hlad ili u senovito područje.
- Listovi puno govore o zdravlju biljke. Izbegavajte kupovinu biljaka sa smeđim, žutim ili uvelim lišćem.
- Sve biljke dok cvetaju izgledaju lepo, ali mislite i o tome kako će u vašoj bašti izgledati i ostatak godine. Zato dajte priliku i ukrasnom grmlju.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.06.2018.
ePodunavlje: Zbog velike štete, Palančani neviđeno nevreme nazvali "Kena"
Postavljeno: 18.06.2018.
U Rači je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Ovu akciju organizovao je "Crveni krst" u saradnji sa "Udruženjem boraca Šumadije"
Postavljeno: 18.06.2018.
Koja su najekstremnija mesta na svetu?
NAJTOPLIJE, NAJHLADNIJE, NAJVLAŽNIJE: Ovo su naj mesta na Zemlji
 

 
 
Kursna lista