Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
13 figurina palanačkog muzeja biće sastavni deo izložbe u Udinama u Italiji
Postavljeno: 07.11.2017.


Izložba „Žene, majke, boginje: Univerzalni jezici i metafore u praistorijskoj umetnosti“ biće otvorena 9. novembra u muzeju - dvorcu u Udinama.

Svečano otvaranje izložbe "DONNE, MADRI, DEE: LINGUAGGI E METAPHORE UNIVERSALI NELL'ARTE PREISTORICA (Žene, majke, boginje: Univerzalni jezici i metafore u praistorijskoj umetnosti)", na kojoj će se pojaviti čak 13 antropomorfnih figurina iz Narodnog muzeja iz Smederevske Palanke, zakazano je za 9. i 12. novembar u muzeju-dvorcu u Udinama (Italija). Izložba će trajati sve do 11.02.2018. godine.

Izložba Narodnog muzeja koja nosi naziv „Između kostima i ornamenta, antropomorfne figurine vinčanske kulture" dobro je poznata Palančanima jer je bila veliki projekat ove ustanove u prethodnom periodu. Sada se ukazala prilika da deo ove izložbe bude sastavni deo jednog internacionalnog projekta. Palanačke figurine biće izložene u Udinama u Italiji u okviru izložbe „Žene, majke, boginje: Univerzalni jezici i metafore u praistorijskoj umetnosti“. 

Palanački muzej bio je početkom meseca jula ove godine domaćin gostima iz Italije koji su tokom posete izabrali koji će to primerci otputovati u Italiju. Kustos izložbe koja ima za cilj da prikaže figuru žene kroz praistoriju, tada je rekla da je Srbija odmah planirana kao saradnik na projektu jer poseduje bogatu kolekciju ženskih figurina iz perioda neolita. 

„Izložba je deo evropskog projekta koji se bavi praistorijom Centralne Evrope, a ime projekta je Kamin. Imamo 14 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije, Nemačke i Italije. Cilj projekta je dostupnost arheološkog materijala, a da bismo to uradili mi ćemo predstaviti jednu izložbu o praistoriji. Ideja je da se predstavi izložba o ženskim figurinama od paleolita do bakarnog doba. Odlučili smo da kontaktiramo Narodni muzej u Beogradu jer znamo da je Srbija vrlo veoma bogata ženskim figurinama iz neolita, a oni su nam sugerisali da kontaktiramo muzej u Palanci  jer poseduju veoma vredne figurine iz tog perioda sa teritorije Selevca", rekla je prilikom posete palanačkom muzeju Paola Visentini, kustos izložbe "Žene, majke, boginje..."


Narodni muzej u Beoghradu bio je posrednik u ovoj saradnji. Iz te ustanove su rekli da iako ne rade već godinu dana, to nije razlog da ne odgovore na ovakve pozive i predlože male, lokalne muzeje sa velikim potencijalima. 

Prilika da palanački muzej stane rame uz rame sa mnogim evropskim kulturnim centrima omogućiće uspostavljanje kontakata i međunarodne saradnje. 
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.04.2018.
U Palanačkoj gimnaziji održana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akciji se odazvali i učenici sve tri palanačke srednje škole
Postavljeno: 19.04.2018.
EPS Distribucija: U petak bez struje deo Kusatka
Potrošači u traforeonu "Kosovac" biće isključeni zbog radova na zameni brojila.
Postavljeno: 19.04.2018.
Humanitarni koncert folklora "Kad dečija srca zaigraju" u Velikoj Plani
Sav prihod ide u humanitarne svrhe za lečenje dece obolele od raka.
 

 
 
Kursna lista