Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja: U palanačkoj opštini nema obolelih od malih boginja (VIDEO)
Postavljeno: 13.11.2017.


Prema rečima dr Snežane Zlatković, načelnika HES-a, malih boginja nema, a nema ni sumnjivih slučajeva. Ona poziva roditelje koji se nisu odazvali na poziv za vakcinaciju da to učine.

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Palanci, obolelih od morbila u našoj opštini nema, niti ima sumnjivih slučajeva. 
 
Obuhvat vakcinacije u palanačkoj opštini je veliki, iako naravno uvek postoje roditelji koji se ne odazivaju na pozive koje dobijaju. To su najčešće porodice koje često menjaju mesto boravka i koje nisu ažurne u prijavljivanju boravka. Stručne službe poziv za vakcinaciju dostavljaju na kućnu adresu, a ukoliko se roditelji u zakonski određenom roku ne odazovu, sledi prekršajna prijava koje podnosi sanitarni inspektor. 
 
Ono što je veoma bitno, prema rečima dr Snežane Zlatković, načelnika Higijensko-epidemiološke službe, jeste da se istakne razlika između malih boginja (morbila), sa jedne strane, i ovčijih boginja (varičele) i rubeole, sa druge strane. Roditelji vrlo često mešaju ove vrste boginja pa kažu da su njihova deca preležala male boginje što je nemoguće kod dece starosti do dve godine koja su vakcinisana. 
 
Važno je napomenuti da su zapravo male boginje najopasnije. Male boginje, za razliku od ostalih, izazivaju strašan pad imuniteta što kasnije zbog oslabljenosti organizma deteta dovodi do razvoja bolesti kao što su upala pluća i upala velikog mozga što kod dece uzrasta oko 2 godine može imati kobne posledice. 

 
 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.01.2018.
Centar za kulturu Smederevo: Predavanje "Srbija- nastanak kraljevine" Dr Radivoja Radića (utorak, 19 sati)
Predavanje će biti upriličeno u okviru 29. Smederevskih svetosavskih svečanosti
Postavljeno: 22.01.2018.
Gosti na Svetog Savu u školi u Vodicama biće mališani iz "Dečjeg sela" u Sremskoj Kamenici(VIDEO)
Tradicionalno, deca i učitelji područnog odeljenja OŠ Olga Milošević će ugostiti drugare i decu bez roditeljkog staranja iz Dečjeg sela
Postavljeno: 22.01.2018.
Tri medalje za atletičare Jasenice na Otvorenom prvenstvu Beograda u dvorani
Zlatna odličja osvojili Branko Basarić i Pavle Davidović
 

 
 
Kursna lista