Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja: U palanačkoj opštini nema obolelih od malih boginja (VIDEO)
Postavljeno: 13.11.2017.


Prema rečima dr Snežane Zlatković, načelnika HES-a, malih boginja nema, a nema ni sumnjivih slučajeva. Ona poziva roditelje koji se nisu odazvali na poziv za vakcinaciju da to učine.

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Palanci, obolelih od morbila u našoj opštini nema, niti ima sumnjivih slučajeva. 
 
Obuhvat vakcinacije u palanačkoj opštini je veliki, iako naravno uvek postoje roditelji koji se ne odazivaju na pozive koje dobijaju. To su najčešće porodice koje često menjaju mesto boravka i koje nisu ažurne u prijavljivanju boravka. Stručne službe poziv za vakcinaciju dostavljaju na kućnu adresu, a ukoliko se roditelji u zakonski određenom roku ne odazovu, sledi prekršajna prijava koje podnosi sanitarni inspektor. 
 
Ono što je veoma bitno, prema rečima dr Snežane Zlatković, načelnika Higijensko-epidemiološke službe, jeste da se istakne razlika između malih boginja (morbila), sa jedne strane, i ovčijih boginja (varičele) i rubeole, sa druge strane. Roditelji vrlo često mešaju ove vrste boginja pa kažu da su njihova deca preležala male boginje što je nemoguće kod dece starosti do dve godine koja su vakcinisana. 
 
Važno je napomenuti da su zapravo male boginje najopasnije. Male boginje, za razliku od ostalih, izazivaju strašan pad imuniteta što kasnije zbog oslabljenosti organizma deteta dovodi do razvoja bolesti kao što su upala pluća i upala velikog mozga što kod dece uzrasta oko 2 godine može imati kobne posledice. 

 
 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.07.2018.
RHMZS: Upozorenje na vremenske nepogode sa obilnijim padavinama
Očekuje se da u nedelkju uveče i u ponedeljak Srbiju zahvati nevreme, sa padom temperature
Postavljeno: 20.07.2018.
JP Putevi Srbije: Dopuna za elektronsku naplatu putarine (ENP) moguća samo na vidno obeleženim saobraćajnim kanalima
Minimalan iznos je 2000 dinara, a odluka se primenjuje od 15. jula
Postavljeno: 20.07.2018.
Opštini Palanka 150 hiljada evra za učešće u projektu "Inicijativa za socijalnu dimenziju evropskih intergracija"
Ovu vest potvrdio je predsednik opštine Nikola Vučen, a Palanka je jedna od 15 lokalnih samouprava učesnica u projektu za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu
 

 
 
Kursna lista