Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Drastičan skok onlajn plaćanja računa za komunalije
Postavljeno: 05.12.2017.


Posredstvom interneta najčešće se kupuju odeća (54 odsto ispitanika), električni uređaji (30 odsto) i knjige (24 odsto), a ove godine su se na toj listi našli i dostava hrane sa udelom od osam odsto, zatim pretplata na medijske usluge (šest odsto) i plaćanjem onlajn kurseva (šest odsto)

Internet je postao deo svakodnevnih poslovnih i zabavnih aktivnosti građana u Srbiji, koji u sve većoj meri taj medij prepoznaju kao praktičan kanal za razne vrste kupovina.

Sudeći prema rezultatima najnovijeg istraživanja MasterIndex Srbija 2017, studije o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica, 77 odsto građana Srbije već kupuje onlajn, a svaki treći kupac plaća na taj način makar jednom mesečno. Muškarci su za nijansu aktivniji onlajn kupci od žena - 51,5 prema 48,5 odsto, dok se ispitanici starosti između 45 i 59 godina najčešće opredeljuju za veb prodavnice (29 odsto). Posredstvom interneta najčešće se kupuju odeća (54 odsto ispitanika), električni uređaji (30 odsto) i knjige (24 odsto) a ove godine su se na toj listi našli i dostava hrane sa udelom od osam odsto, zatim pretplata na medijske usluge (šest odsto) i plaćanjem onlajn kurseva (šest odsto).
 
Zanimljivo je da je procenat ispitanika koji su izjavili da mesečne komunalne račune plaćaju onlajn, skočio sa 18 odsto, koliko je registrovano 2016. godine, na 51 odsto, što ukazuje na to da su građani prepoznali internet kao alternativu za čekanje u redovima. S druge strane, iako je plaćanje pouzećem i dalje najčešći metod plaćanja, njegova upotreba je opala sa 47 na 43 odsto. Platne kartice koristi 41 odsto ispitanika, dok su e-banking i m-banking preferirana metoda plaćanja za 29 odsto ispitanika.
 
"Onlajn kupovina nosi sa sobom neprevaziđen nivo komfora i praktičnosti, što je jedan od razloga zašto ovaj način kupovine postaje sve popularniji. MasterIndex istraživanje pokazalo je da je 70,7 odsto onlajn kupaca uvereno u sigurnost kupovine preko interneta, što je značajan skok u odnosu na prošlogodišnjih 28 odsto anketiranih koji dele to mišljenje", izjavila je Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard.
 
Korisnicima onlajn plaćanja se savetuje da tom poslu pristupe na isti način kao kad koriste standardne platne kartice. To praktično znači da nikome ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC kodove, da ne dele te podatke onlajn i preko društvenih mreža, kao i da provere da li veb stranica trgovca ima simbol katanca i https:// oznaku koje garantuju sigurnu enkripciju, odnosno šifrovanje podataka. Reč je o procesu kojim se vrši izmena podataka tako da se podaci, ili poruke, učine nečitljivim za osobe koje ne poseduju određeno znanje (ključ). Samo korisnik kartice i njegova banka treba da znaju tačan kod, koji se nikad ne deli sa prodavcem. To je jedini način da kupci mogu da budu sigurni da su njihove internet transakcije zaštićene.

Izvor: www.danas.rs 

 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.05.2019.
"Mulan-rađanje ratnika" u Centru za kulturu Smederevo
Projekcija je zakazana za 20 časova, a ulaz je besplatan.
Postavljeno: 20.05.2019.
Udruženje zena "Femina" organizuje Okrugli sto povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja
Mala sala SO Smederevska Palanka, utorak. 21. maj u 12 časova. Na skupu će govoriti predstavnice Autonomnog ženskog centra, Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Policijske stanice u Smederevskoj Palanci i Femine.
Postavljeno: 20.05.2019.
Edukativno predavanje učenika SŠ "Žikica Damnjanović" u Muzičkoj školi "Božidar Trudić"
U pitanju je vršnjačka edukacija i prevencija narkomanije
 


 
 
Kursna lista