Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Ogrev je najveća stavka u kućnom budžetu: Drvo najjeftinije - od 4.500 do 5.000 dinara po metru
Postavljeno: 06.12.2017.


Drvo je izbor velikog broja sugrađana zbog najniže cene, ali i ugalj se dosta tražio na stovarištima. Mnogi se odlučuju i za kombinaciju pa se greju na struju, a drvo koriste kada su najniže temperature da bi uštedeli.

Najveća stavka za jedno domaćinstvo svake godine je nabavka ogreva. Celokupna finansijska situacija diriguje u donošenju odluke čime se grejati, pa se Palančani u najvećem procentu odlučuju za drva i ugalj. Dosta je i onih koji se greju na struju, ali kako kažu, to zahteva praćenje jeftinih tarifa i štedljivost kako im računi na kraju meseca ne bi stvarali glavobolje. 
 
Vrlo često, odlučuju se i za kombinaciju struje i drva jer druga opcija može da bude povoljnija varijanta u danima kada su veoma niske temperature. Na potrošene količine ogreva ili broja kilovata, a samim tim i na troškove, dosta utiče i efikasnost grejnih tela, ali sve u svemu, grejanje je ubedljivo najveća stavka u kućnom budžetu tokom zimskih meseci, tvrde Palančani. 
 
Prema podacima Agencije za energetiku Republike Srbije, ove godine, za grejanje na drva tokom 180 dana u grejnoj sezoni za prosečni stambeni prostor od 60 kvadrata treba izdvojiti 37 hiljada dinara, ukoliko je izbor ugalj cifra je viša i iznosi oko 50 hiljada, dok struja dostiže i 69 hiljada dinara ukoliko se ne vodi računa o jeftinijoj noćnoj tarifi. Pokupljenje o kojem se govorilo na početku ove grejne sezone, najviše se primećuje ukoliko se kupuje ugalj. 
 
„Kostolac i Kolubara su po 7. 500 dinara, a bosanski ugalj je 13 hiljada. Drvo ima cenu oko 4. 500  do 5. 000 dinara po dužnom metru u zavisnosti od toga da li je cerovina ili bukovina. Ugalj je vrlo malo poskupeo, oko 500 dinara, u odnosu na prošlu godinu“, kaže Ljubivoje Agatonović, vlasnik stovarišta „Ljuba Kop“. 
 
Agatonović kaže i da se najviše prodaje ugalj i to u proseku u količinama od oko jedne do dve tone, što je manje u odnosu na prethodne godine.
 
Faktori koji utiču na troškove grejanja, mogu da budu izolacija stambenog prostora, kao i stanje u kojem se nalazi stolarija, a tu je i period godine kada se ogrev kupuje jer cena po pravilu raste kako se početak grejne sezone bliži. Treba na vreme obezbediti ogrev, a ukoliko se stambene jedinice greju na struju mora postojati obazrivost jer se samo tako može ostvariti kakva - takva ušteda. 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 13.12.2017.
Održana druga sednica Privremenog organa opštine S. Palanka
Usvojen rebalans budžeta za tekuću godinu
Postavljeno: 13.12.2017.
Košarkaši Mladosti na korak od završnog turnira Kupa Radivoja Koraća: Palančani pobedili ekipu Zdravlja iz Leskovca 91:80(VIDEO)
Palanački sastav će 27. decembra igrati odlučujući meč za plasman na završni turnir nacionalnog Kupa
Postavljeno: 13.12.2017.
I dekoracija doma za Novu godinu je trošak: Napravite sami ukrase za jelku
Ukoliko već imate ukrase za jelku u određenoj boji (jer je sve popularnije da novogodišnje drvo ne bude šareno kao nekad), možete napraviti kuglice koje će se savršeno uklopiti samo ako odaberete konac u odgovarajućoj boji. Ako se odlučite za belu varijantu, nećete pogrešiti jer se belo uz sve uklapa.
 

 
 
Kursna lista