Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Od 1. januara veće plate u javnom sektoru, penzije i minimalni sat rada, elektronska prijava firmi...
Postavljeno: 03.01.2018.


Plate u javnom sektoru povećane su za 5 i 10 odsto, a penzije za 5 odsto

Plate u javnom sektoru od 1. januara su  povećane za 10 odsto i za pet odsto u administraciji, a penzije su povećane za pet odsto. Od početka ove godine, budući preduzetnici moći će da elektronski podnose prijave za osnivanje firmi.

Masa penzija će se povećati 25 milijardi dinara, što iznosi 0,5 odsto BDP-a, dok je za povećanje zarada predviđen iznos od 35 milijardi dinara. Predviđeno je snižavanje nivoa zarada bez doprinosa na teret poslodavaca do sedam odsto BDP -a, a trenutno je učešće ovako definisanih zarada 8,3 odsto u BDP-u.

 

KO ĆE KOLIKO DOBITI POVEĆANJE?

1. Penzioneri - povećanje od 5 odsto

2. Zaposleni u MUP-u, Ministarstvu odbrane, BIA, Poreskoj upravi, Upravi carina, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija - povećanje za 10 odsto

3. Državnim službenicima i nameštenicima u sudovima i tužilaštvima - povećanje za 10 odsto

4. Državnim službenicima i nameštenicima u sudovima i tužilaštvima koji rade u skladu sa zakonima koji se odnose na suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina, a koji ostvaruju pravo na platu u duplom iznosu - povećanje za 5 odsto

5. Sudijama, tužiocima i zamenicima tužilaca - povećanje za 5 odsto

6. Zaposlenima u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda, predškolskih ustanova, ustanova socijalne zaštite, zdravstvenih i ustanova kulture - povećanje za 10 odsto

7. Zaposlenima u Skupštini Srbije, instituciji Predsednika Republike, Državnom pravobranilaštvu, kabinetu predsednika Vlade i potpredsednika Vlade - povećanje za 5 odsto

8. Zaposlenima u službi Vlade, ostalih organa državne uprave, uključujući i upravne okruge - povećanje za 5 odsto
 

9. Državnim službenicima i nemeštenicima u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca - povećanje za 5 odsto

10. Državnim službenicima i nameštenicima u državnim organima koji prethodno nisu pomenuti - povećanje za 5 odsto

11. Zaposlenima u visokoškolskim ustanovama, kao i istraživačima i pomoćnom osoblju u naučno - istraživačkoj delatnosti - povećanje za 5 odsto

12. Zaposlenima u ostalim javnim službama, osim kod organizacija za obavezno socijalno osiguranje - povećanje za 5 odsto

13. Korisnicima sredstava budžeta lokalne vlasti - povećanje za 5 odsto

14. Lekari, medicinske sestre - povećanje 10 odsto
 

VEĆI NEOPOREZIVI DEO ZARADE RADNIKA I VEĆA MINIMALNA CENA RADA

Od 1. januara ove godine Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana neoporezivi deo zarade radnika umesto 11.790 dinara, kao što je do sada bilo, biće povećan na 15.000 dinara. Takođe, biće uvećana i minimalna cena rata po satu. Umesto 130 biće 143 dinara.

U Srbiji, minimalnu zaradu ostvaruje oko 350.000 radnika koji su u 2017. mesečno primali 22.620 dinar. Od 1. januara 2018. zarada će im biti za 2.202 dinara veća, odnosno mesečno primaće ukupno 24.822 dinara.
 

ELEKTRONSKA OSNIVANJE FIRMI

Lakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme, preduzetnici će od prvog dana januara moći da registruju firmu i to u potpunosti putem interneta, elektronski od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja. Elektronska registracija biće jeftinija od registracije u papirnom obliku, pošto naknada za uslugu elektronske registracije iznosi 1.000 dinara, dok je registracija "u papiru" 1.500 dinara.

Elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama kao što su Visa i Master.

JOŠ ŠEST PORESKIH PRIJAVA ONLAJN

Takođe, u procesu digitalizacije državne uprave, kako je najavila Poreska uprava, od 1. januara još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime bi trebalo da se zaokruži ciklus prevođenja "papirnih formi" poreskih prijava u elektronski oblik.

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave.

IZVOR: BLIC.RSPoslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.08.2019.
Održana druga avgustovska akcija dobrovoljnog davanja krvi u Palanci
Odziv Palančana je bio na zavidnom nivou
Postavljeno: 23.08.2019.
Održan sastanak predstavnika Policijske stanice u Palanci sa direktorima škola i predstavnicima Saveta roditelja
Povod je početak nove školske godine i bezbednost učenika
Postavljeno: 23.08.2019.
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović obišla novu teretnu prugu: "Smederevo će biti čvorište za teretni saobraćaj"
Ona je istakla da će ovaj projekat doprineti da Smederevo ne bude samo grad čelika, nego i grad turizma.
 


 
 
Kursna lista