Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Pupoljalo voće najugroženije: I razvoj pšenice i ječma ugrožen zbog nedostatka padavina
Postavljeno: 12.01.2018.


Voćne vrste koje su već pupoljale zbog visokih temperatura tokom decembra i januara, ugrožene su u narednom periodu jer neće opstati ni na slabijim minusima.

Proleće kad mu vreme nije, tako bi se mogle opisati vremenske prilike poslednjih dana. Najviše dnevne temperature bile su i do 18 stepeni.
 
Visoke temperature u decembru mesecu i mala količina padavina dovele su do isušenja zemlje, a kako meteorološke prognoze za naredni period ne predviđaju veće količine padavina, to može nepovoljno uticati na dalji razvoj poljoprivrednih kultura poput pšenice i ječma. 
 
„Pšenica za sada izgleda dobro, bujna je, ima dobru boju, ona se nalazi u fazi bokora, ali ako se nastave ovakvi vremenski periodi imaće problem sa razvićem zbog nedostatka vode. Ako i u januaru i februaru ne bude bilo dovoljno padavina, to neće biti dobro za dalji razvoj poljoprivrednih kultura“, kaže Miloš Stanojlović, iz Odeljenja za privredu i poljoprivredu SO Smederevska Palanka. 
 
Vremenski uslovi najlošije su uticali na voće, koje bi tek moglo da pretrpi veliku štetu.
 
„Naši proizvođači koji se bave ozbiljnom proizvodnjom voća biće u velikom problemu. Visoke temperature su izazvale pupoljanje voćaka, što nije dobro. Mi ulazimo u februar mesec koji može biti koban za voćne kulture“, naglasio je Stanojlović. 
 
Na nekim voćnim vrstama zabeležena je i pojava cvetova što nije dobro jer će te biljke izmrznuti. Nijedan cvet ne trpi temperaturu ispod -2 stepena Celzijusove skale. 
 
Ako se ovakvi vremenski uslovi nastave, ostaćemo bez voća, ali ako u drugom delu januara zaista budemo imali niže temperature (kao što je i najavljeno), one će zaustaviti proces sokova u biljakama, a to će omogućiti da malo kasnije voćne vrste opstanu i daju roda.  
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.04.2018.
U Palanačkoj gimnaziji održana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akciji se odazvali i učenici sve tri palanačke srednje škole
Postavljeno: 19.04.2018.
EPS Distribucija: U petak bez struje deo Kusatka
Potrošači u traforeonu "Kosovac" biće isključeni zbog radova na zameni brojila.
Postavljeno: 19.04.2018.
Humanitarni koncert folklora "Kad dečija srca zaigraju" u Velikoj Plani
Sav prihod ide u humanitarne svrhe za lečenje dece obolele od raka.
 

 
 
Kursna lista