Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Centar za kulturu Smederevo: Predavanje "Srbija- nastanak kraljevine" Dr Radivoja Radića (utorak, 19 sati)
Postavljeno: 22.01.2018.


Predavanje će biti upriličeno u okviru 29. Smederevskih svetosavskih svečanosti

U utorak, 23. januara sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo održaće se, u okviru 29. Smederevskih svetosavskih svečanosti, predavanje istoričara dr Radivoja Radića „Srbija-nastanak kraljevine“.

Tokom predavanja uglednog istoričara posvećenog temi od velike važnosti za nacionalnu istoriju bili bi opisani procesi, okolnosti i delovanja ključnih aktera na putu izgradnje srpske države u Srednjem veku, tačnije tokom 12. i početkom 13. veka. Na tom putu, kako bi bilo predstavljeno u okviru predavanja, krunisanjem Stefana Nemanjića 1217. godine i zadobijanjem statusa kraljevine, za srpsku državu obezbeđen je najviši mogući nivo nezavisnosti i značajno je unapređena njena pozicija u poretku država toga vremena, a njeno učvršćivanje i definisanje vezano je i za zadobijanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, do koga je došlo 1219. godine. 
 
Predavanje profesora Radića objasniće u kom smislu je delo velikog župana Stefana Nemanje prelomno za razvoj srpske državnosti i kako je priznanje srpske države u okvirima vizantijskog sveta stvorilo osnovu za kasnije polaganje prava na krunu od strane njegovog naslednika, Stefana Nemanjića.
 
Naročita pažnja biće posvećena naporima braće Stefana i Save Nemanjića na planu stabilizacije prilika u zemlji, prevazilaženja krize izazvane sukobom braće Stefana i Vukana, odbrani od spoljašnjih opasnosti i neprijatelja, borbe za samostalnost srpske države u dramatično izmenjenim i složenim političkim okolnostima nakon rušenja Vizantijskog carstva 1204. godine. Program bi trebalo da pruži smernice za razumevanje politike Stefana Nemanjića, ali i uloge pravoslavne duhovne orijentacije kao obeležja od suštinskog značaja za identitet i koheziju srpske države. 

Radivoj Radić redovni je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i šef Katedre i seminara za vizantologiju. Predaje Istoriju Vizantije i na Filozofskom fakultetu u Banja Luci i Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu (Pale). Gostujući je profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Radio je na Vizantološkom institutu SANU, a predavao je i Istoriju Starog veka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Prevashodno se bavi poznovizantijskom istorijom i vezama između Vizantije i južnoslovenskih zemalja u kasnom Srednjem veku. Za knjigu „Vreme Jovana V Paleologa (1332-1391)“ dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda za nauku. Za knjigu „Strah u poznoj Vizantiji, 1180-1453“ dobio je nagradu „Laza Kostić" na Novosadskom sajmu knjiga, nagradu „Svetozar Miletić" za publicistiku i nagradu Vukove zadužbine za nauku. Objavio je i knjige „Iz Carigrada u srpske zemlje. Studije iz vizantijske i srpske istorije“, „Srbi pre Adama i posle njega“ „Vizantija: purpur i pergament“, „Carigrad. Priče sa Bosfora“, „Jovan V Paleolog, vizantijski car (1341-1391)“, „Drugo lice Vizantije“, „Vizantija i Srbija: plamen i odsjaji”, „Konstantin Veliki - nadmoć hrišćanstva”, „Klio se stidi“, „Živeti u Srednjem veku“ ( u koautrostvu sa Vojislavom Jelićem) „Srbija 1217“ ( u koautorstvu sa Sinišom Mišićem)

Učestvovao je na više desetina naučnih skupova i objavio preko stotinu naučnih radova. Pored akademske karijere, bavi se popularizacijom istorijske nauke.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.01.2019.
Zakazana 29. sednica SO Velika Plana (petak, 25. januar u 9 sati)
Odbornici će razmatrati ukupno 16 tačaka
Postavljeno: 18.01.2019.
Ministarstvo odbrane: Uvođenje regruta u vojnu evidenciju u S. Palanci i V. Plani od 14. januara do 28. februara
Uvođenje se obavlja za regrute 2001. godišta i starije
Postavljeno: 18.01.2019.
ePodunavlje: ZVONKO OPET VAN GABARITA: Da li se tajkunčić ikada pridržavao zakona?
 

 
 
Kursna lista