Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Poreska uprava Srbije: Kalendar poreskih obaveza za februar
Postavljeno: 05.02.2018.


Kompletan poreski kalendar istaknut je na zvaničnom sajtu Poreske uprave Srbije

Poreska uprava Srbije objavila je spisak poreskih obaveza koje dospevaju u februaru. U pitanju su porezi na ugovore po osnovu estradnih programa, izveštaji o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, akontacije poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti, plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, doprinosa za poljoprivrednike...

Ponedeljak 5. februar datum je kada ističe rok za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu.


Isplatioci prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa dužni su da dostave prijavu i obaveštenje do petog u mesecu za ugovore zaključene u prethodnom mesecu.


U ponedeljak ističe i rok za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec.


Svi poslodavci koji imaju obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom dužni su da dostave odgovarajući izveštaj nadležnoj jedinici Poreske uprave prema svom sedištu na obrascu IOSI.


Obrazac se dostavlja najkasnije do petog u mesecu za prethodni mesec, i to svaki mesec, bez obzira na koji način je obaveza izvršena u prethodnom mesecu. Poslodavci nemaju obavezu dostavljanja drugih dokaza uz sam obrazac izveštaja.


 12. februara je rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec.


Rok za plaćanje mesečnih akontacija poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti je 19. februar.


Preduzetnik koji vodi poslovne knjige mesečnu akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. Preduzetnik koji porez plaća na paušalno utvrđen prihod akontaciju poreza plaća u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.


Takođe, 19. februara je rok za plaćanje mesečnih akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti.


Preduzetnici koji vode poslovne knjige, plaćaju mesečnu akontaciju doprinosa u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu podnete poreske prijave PPDG-1S. Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod, mesečnu akontaciju doprinosa plaćaju u roku od 15 dana po isteku svakog meseca na osnovu rešenja Poreske uprave.


Isto, 19. februara je rok za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.


Tog dana ističe i rok za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike za prvi kvartal 2018. godine, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i mesečne akontacije za 2018. godinu za samostalne umetnike.


Rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec takođe je 19. februar.


Istog dana je i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja januara, kao i rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Iz Poreske uprave navode da je 28. februar rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec.

Poslodavac je dužan da doprinose obračuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove.

Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni mesec, poslodavac je dužan da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa.

U suprotnom, nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave, po službenoj dužnosti, a na osnovu raspoloživih podataka, obračunava doprinose u ime i za račun poslodavca.

Poslednjeg dana februara je i rok za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Kompletan poreski kalendar za februar može se pronaći na zvaničnom sajtu Poreske uprave.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 25.08.2019.
OŠ HIM u Palanci u projektu "2000 digitalnih učionica"
U toku je obuka za nastavno osoblje
Postavljeno: 24.08.2019.
Policijska uprava Smederevo: Hapšenje zbog teških telesnih povreda
Uhapšen A.J. iz Beograda
Postavljeno: 24.08.2019.
U Velikoj Orašju svečano otkriverna tabla sa natpisom povodom 150 godina Oraškog sreza(VIDEO)
1869. godine proglašen Oraški srez, a Veiko Orašje bilo sedište sreza do 1944. godine
 


 
 
Kursna lista