Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
U četvrtak akcija NURDOR-a povodom Svetskog dana dece obolele od raka
Postavljeno: 13.02.2018.


Tačno u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR će organizovati humanitarne skupove na trgovima, u glavnim ulicama i šetalištima u više od 40 gradova širom Srbije.

U Smederevskoj Palanci, centralna manifestacija će biti organizovana na Trgu kod fontane od 12 do 14 časova.

Tačno u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

NURDOR već dve godine sprovodi kampanju „I ja se borim“ koja ima za cilj veću vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice za ovo pitanje. Kroz kampanju podstičemo kako pojedince, tako i kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavamo hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar,uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konferencije Udruženja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja širom sveta. U Srbiji su prva udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti počela sa radom početkom 90-ih godina prošlog veka. Udruživanjem i učenjem od inostranih udruženja roditelja Evrope i sveta stekli su veštine i znanja o načinu i mogućnostima pružanja podrške deci,njihovim porodicama,zdravstvenim radnicima i bolnicama. Na ovaj način roditelji su prihvatili činjenicu da je pored lekara i bolnice potrebno da se i sami aktivno uključe u lečenje svoje dece.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

Ovaj međunarodni dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet dece obolele od malignih tumora.

Od malignih bolesti u Republici Srbiji, prema poslednjim dostupnim podacima,obolelo 334 dece oba pola uzrasta od 0 do 19 godina. Gotovo 2/3 novoobolele dece bilo je uzrasta do 15 godina.

Tri grupe oboljenja “i to leukemije,tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljene maligne bolesti u dečjem uzrastu.

U skladu sa savremenim medicinskim dostignućima,buduća istraživanja usmerena u pravcu etiologije malignih tumora kod dece omogućiće ne samo efikasno sprovođenje preventivnih mera,već bržu i efikasniju ranu dijagnostiku, primenu standane terapije i samim time i duže preživljavanje kod dece obolele od raka svuda u svetu.

 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 16.02.2019.
Održano 23. Savetovanje pčelara Donje Jasenice u Palanci
Veliki odziv pčelara iz cele Srbije. Stručna predavanje i eminentni gosti
Postavljeno: 16.02.2019.
Dece iz Predškolskie ustanove "Čika Jova Zmaj" u Palanci otputovala na Zlatibor(VIDEO)
Na sedmodnevnom zimovanju boraviće 92 deteta i 14 vaspitača. Destinacija na Zlatiboru je odmaralište Golija
Postavljeno: 16.02.2019.
IN MEMORIAM: Dr Milan Stojić (1938-2019)
Poznati palanački stomatolog biće sahranjen u nedelju, 17. februara na Starom groblju u Palanci
 

 
 
Kursna lista