Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Potpisana Povelja o saradnji između opštine Čajetina i opštine Istiea - Edipsos iz Republike Grčke
Postavljeno: 22.02.2018.


Dogovorene su prijateljske i poslovne veze za naredni period

Opština Čajetina i opština Istiea – Edipsos iz Republike Grčke danas su uspostavile saradnju. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predsednica opštine Edipsos Eleni Eftatiu, potpisali su Povelju o uspostavljanju saradnje između ove dve opštine.

U cilju pružanja pomoći u međusobnom razumevanju i prijateljstvu između opštine Istiea – Edipsos iz Republike Grčke  i opštine Čajetina iz Republike Srbije, dve strane su se dogovorile da na ravnopravnoj osnovi uz uzajamnu korist, razvijaju prijateljske veze u oblasti turizma, kulture, obrazovanja, sporta, a u cilju zajedničkog prosperiteta.

Tročlana delegacija iz Grčke, na čelu sa predsednicom opštine Edipsos, izrazila je zadovoljstvo što se nalazi u opštini Čajetina potpisujući početak jedne lepe i dugoročne saradnje. Prilikom potpisivanja Povelje, predsednica je istakla da postoji dovoljno oblasti u kojima se može ostvariti sardanja sa opštinom Čajetina, među kojima su turizam, poljoprivreda i sport.

Predsednik opštine Čajetina istakao je da se posle nekoliko godina ponovo uspostavlja saradnja sa bratskim grčkim narodom. Naime, opština Čajetina bila je bratska opština sa opštinom Lefkimi sa Krfa, no kako je došlo do ukrupnjavanja opština u Grčkoj u skladu sa njihovim zakonima, opština Lefkimi više ne postoji.

Objašnjavajući kako je došlo do ove saradnje, Stamatović  je rekao:

“Od strane Ambasade Republike Srbije u Grčkoj, pojavila se inicijativa o uspostavljanju saradnje opštine Čajetina i opštine Edipsos. Ove dve opštine imaju mnogo zajedničkih dodirnih tačaka i verujem u našu dugoročnu saradnju. Siguran sam da će pored  razmene opštinskih delegacija biti zastupljena razmena iskustava iz oblasti turizma, ekonomije, kulture, jer ova dva naroda nikada nisu prekidala svoje veze kroz istoriju. Mi smo u teškim trenucima od grčkog naroda dobijali pomoć, naši studenti su stependirani, a ono što je za nas najznačajnije je da se zahvalimo grčkoj vladi koja je donirala izgradnju stanova u Čajetini za izbegla i raseljena lica.“

Sa ciljem da se uspostavi dobra saradnja, a veze između Grčke i Srbije još više učvrste, predsednici su nakon potpisivanja razmenili poklone.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.03.2019.
Radna subota za sve osnovne i srednje škole u palanačkoj opštini
Nadoknadjuje se jedan od radnih dana zbog produženog zimskog raspusta
Postavljeno: 22.03.2019.
Danas su Mladenci
Ovaj praznik slave supružnici u prvoj godini braka koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine
Postavljeno: 22.03.2019.
Danas je Svetski dan voda
Ovogodišnji slogan je "Odgovor je u prirodi"
 

 
 
Kursna lista