Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
ePodunavlje: POMOĆ VLADE SRBIJE: Interventno 50 miliona za vodovod i pomoć oko uređenja vodotokova
Postavljeno: 18.03.2018.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, nakom što se upoznao sa katastrofalnom situacijom u palanačkom vodovodu i sa problemima koje prouzrokuju vodotokovi i pritoke, obećao je da će intervenisati sa 50 miliona dinara za vodosnabdevanje i da će se Ministarstvo uključiti u sređivanje vodotoka i pritoka drugog reda.
 
Predsednik Privremenog organa u Smederevskoj Palanci Nikola Vučen upoznao je ministra Nedimovića sa ogromnim problemima u vodosnabdevanju, ozbiljnim višesatnim restrikcijama i lošim kvalitetom vode, za koje je direktno odgovorna vlast u Palanci od 2008. do 2016. godine.
 
- Vodovod u Smederevskoj Palanci je u katastrofalnom stanju, kao i kvalitet vode. Nedavno ste upoznali javnost i sa zaključkom Komisije koja je ustanovila da delovi vodovoda ka selima nepostoje, iako vlast od 2008. do 2016. godine tvrdi da su izgrađeni. Uredno vodosnabdevanje u Palanci je od velikog značaja i sve ćemo uraditi da se taj problem što pre reši. Očekujemo pomoć od Vlade Srbije, koja će biti definisana prilikom posete premijerke Ane Brnabić, kaže Vučen.
 
Vučen je upoznao ministra Nedimovića sa posledicama katastrofalnih poplava 2014. godine, kao i sa potrebama uređenja pritoka i vodotoka drugog reda. 
 
- Obećana nam je pomoć oko uređenja korita reke Kubršnice, koja, ako se ponovi 2014. godina, direktno ugrožava više od 3.000 stanovika, najviše MZ Stara Čaršija - Karađorđevo naselje. Ukoliko bi se Kubršnica izlila, ugrozila bi i fabriku za preradu vode i crpnu stanicu koja snabdeva vodom sve građane Smedeevske Palanke. Zahvalni smo ministarstvu što je odmah reagovalo i što će nam pomoći u rešavanju ovih egzistencijalnih problema, rekao je Vučen za ePodunavlje. Reka Kubršnica prostire se kroz katastarske opštine Kusadak, Ratari, Glibovac, Pridvorice, Palanka 1 i delom vodice. Ovaj vodotok, u dužini od 18 kilometara, ugrožava oko 2.600 hektara, što je oko 70 odsto cele komasacione površine.

- Ceo vodotok Kubršnice je zarastao višegodinjim rastinjem, kako u koritu, tako i u delu nasipa koji štiti poljoprivredne površine od izlivanja. Poljoprivredno zemljište oko Kubršnice je ritska crnica i smonica od 3 do 5 klase. Teško je vodopropustivo, pa nailaskom velikih voda dolazi do zabarivanja i samim tim do uništenja ili oštećenja ratarskih useva, ističe Vučen.

Prema podacima iz 2014. godine, šteta od poplava u Smederevskoj Palanci, samo u oblasti poljoprivrede, iznosila je 492.500.000 dinara.

- Ako se Kubršnica izlije biće ugrožena i međunarodna pruga Beograd - Sofija, kao i magistralni put Palanka - Mladenovac. Urediti se moraju i vodotoci drugog reda, poput Velikog luga, radi stabilnosti obala i korita i propusne moći za vodu, led i nanos, kaže Vučen.

Izvor: epodunavlje.rs
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.06.2018.
Sajam zapošljavanja u Palanci(ponedeljak, 10 sati)
Svoju ponudu slobodnih poslova predstaviće 24 poslodavca sa potrebama za više od 300 radnika različitih profila i stepena kvalifikacija mašinske, metalske, metaloprerađivačke ugostiteljske , trgovačke , ekonomske i drugih struka .
Postavljeno: 22.06.2018.
Donacija Instituta za kukuruz iz Zemuna poljoprivrednicima iz palanačke opštine koji su oštećeni u nevremenu
Donacija sadrži 1680 setvenih jedinica kukuruza. Posredovanje Ministarstva za poljoprivredu i lokalne samouprave
Postavljeno: 22.06.2018.
Opština Velika Plana: Donacija "Zemun Polja" i "Superiora" za domaćinstva koja su pretrpela štete od nevremena
Zainteresovani građani se mogu javiti u prostorijama svojih mesnih zajednica i mesnih kancelarija počev od 19. juna 2018. godine, pri čemu moraju navesti površinu na kojoj planiraju podizanje zasada kukuruza, odnosno povrća.
 

 
 
Kursna lista