Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Danas je Svetski dan osoba sa autizmom (VIDEO)
Postavljeno: 02.04.2018.


U Srbiji nema preciznih podataka koliko dece boluje od autizma, ali se pretpostavlja da sa tim razvojnim poremećajem živi oko 2.500 osoba.

Generalna skupšina Ujedinjenih nacija je u decembru 2007. godine, usvojila rezoluciju kojom je ustanovljen Svetski Dan osoba sa autizmom. Ovaj spektar poremećaja mahom obuhvata mušku populaciju pre nego žensku, a na broj od 1000 osoba, svaka šesta ima neki od oblika autizma.

Zajednička je odgovornost svih ljudi da prihvate različitost, da je podrže i promovišu. U skladu sa tim, Svetski Dan osoba sa autizmom poziva na promovisanje značaja inkluzivne prakse koja podržava osobe sa autizmom i njihova prava. Naglašava se neophodnost podrške za uključivanje osoba sa autizmom u sve životne oblasti.
 
Jedan od najčešešćih razvojnih poremećaja savremenog doba jeste autizam. Ovaj razvojni poremećaj se javlja u toku prve tri godine života deteta usled širokog spektra faktora. Ono po čemu se odlikuje autizam jeste čitav spektar autističnih poremećaja koji zahvataju mozak, njegovu strukturu i funkcionisanje. Pomenuti procesi se prepoznaju kroz poremećaje pažnje, govora i mišljenja.

U Dnevnom boravku "Puž" u Palanci od 15 korisnika, 3 osobe su sa autizmom. O obeležavanju Dana osoba sa autizmom i o pripremama za Vaskršnju izložbu koja će biti u centru grada, govorila je Sanja Đorđević, rukovodilac Dnevnog boravka: 
 

 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 12.12.2018.
Održana 20. sednica Opštinskog veća opštine S. Palanka
Usvojen predlog odluke o budžetu Opštine za 2019. godine, koji će se naći pred odbornicima na predstojećem skupštinskom zasedanju
Postavljeno: 12.12.2018.
Opština S. Palanka dobila 6 miliona dinara od Vlade Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave: Projekat uspostavljanja jedinstvenog upravnog mesta u Opštinskoj upravi
Palanka jedna od 8 opština u Srbiji uključenih u projekat. Ugovor potpisao Nikola Vučen, predsednik Opštine
Postavljeno: 12.12.2018.
Izvršena tri nova hapšenja u Smederevu
U pitanju su krivična dela prevare i ugrožavanja sigurnosti
 

 
 
Kursna lista