Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Danas je Svetski dan osoba sa autizmom (VIDEO)
Postavljeno: 02.04.2018.


U Srbiji nema preciznih podataka koliko dece boluje od autizma, ali se pretpostavlja da sa tim razvojnim poremećajem živi oko 2.500 osoba.

Generalna skupšina Ujedinjenih nacija je u decembru 2007. godine, usvojila rezoluciju kojom je ustanovljen Svetski Dan osoba sa autizmom. Ovaj spektar poremećaja mahom obuhvata mušku populaciju pre nego žensku, a na broj od 1000 osoba, svaka šesta ima neki od oblika autizma.

Zajednička je odgovornost svih ljudi da prihvate različitost, da je podrže i promovišu. U skladu sa tim, Svetski Dan osoba sa autizmom poziva na promovisanje značaja inkluzivne prakse koja podržava osobe sa autizmom i njihova prava. Naglašava se neophodnost podrške za uključivanje osoba sa autizmom u sve životne oblasti.
 
Jedan od najčešešćih razvojnih poremećaja savremenog doba jeste autizam. Ovaj razvojni poremećaj se javlja u toku prve tri godine života deteta usled širokog spektra faktora. Ono po čemu se odlikuje autizam jeste čitav spektar autističnih poremećaja koji zahvataju mozak, njegovu strukturu i funkcionisanje. Pomenuti procesi se prepoznaju kroz poremećaje pažnje, govora i mišljenja.

U Dnevnom boravku "Puž" u Palanci od 15 korisnika, 3 osobe su sa autizmom. O obeležavanju Dana osoba sa autizmom i o pripremama za Vaskršnju izložbu koja će biti u centru grada, govorila je Sanja Đorđević, rukovodilac Dnevnog boravka: 
 

 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.09.2018.
Palančanin Nenad Milnković osvojio zlatnu medalju u bacanju koplja na Prvenstvu Balkana za veterane u Celju
Iskusni as i član AK Elit iz Palanke drugu godinu uzastopno je prvak Balkana
Postavljeno: 23.09.2018.
Završen turnir košarkaša "Goša FOM 95" u Palanci: OKK Beograd pobednik, palanačka Mladost druga!
Treće mesto pripalo ruskom Dinamu iz Magnitogorska, dok je Kumanovo četvrto
Postavljeno: 22.09.2018.
Drugi dan turnira košarkaša "Goša FOM 95" u Palanci: OKK Beograd bolji od palanačke Mladosti
U veoma dobrom meču Beogražani trijumfovali rezultatom 91:82. iako su Palančani bili na pragu rezultatskog preokreta, jer su anulirali prednost gostiju od 20 razlike
 

 
 
Kursna lista