Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Završeni "Nušićevi dani" u Smederevu: Pobednik predstava "Korešpodencija" Zvezdara teatra
Postavljeno: 29.04.2018.


Najbolji glumac Boris Isaković, a Aleksandar Beršek dobitnik Nagrade za životno delo

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada u Centru za kulturu Smederevo završeni je 35. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji  se ove godine odvijao pod sloganom „Nušićeva era, naša mera“. 

 Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija pripala je predstavi „Korešpodencija“, prema delu Borislava Pekića u izvođenju Zvezdara teatra, a u režiji Gorčina Stojanovića.
 
Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu ove godine radio je u sastavu: Goran Jevtić, dramski umetnik, predsednik žirija, Snežana Trišić, rediteljka i Tanja Šljivar, dramski pisac.

 Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, pripala je predstavi „Ožalošćena porodica“ po delu Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Jagoša Markovića. Prosečna ocena koju je dobila predstava je 4,62 čime je ona, u pogledu suda publike, nadmašila ostale predstave u festivalskom programu.
 
Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ biće dodeljena Borisu Isakoviću za uloge Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Dragoslava Nenadića, a u režiji Egona Savina.

Dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramski umetnik Aleksandar Berček.

Dobitnik Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu je reditelj Jagoš Marković.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, kao i za dodelu Nušićeve nagrade za afirmaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu radio je u sledećem sastavu: Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica (predsednica žirija) i članovi: Radmila Živković, dramska umetnica, Miljana Kravić, profesor-master srpskog jezika i književnosti i član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja i dr Zoran Maksimović, teatrolog.
Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović. 

Specijalno priznanje za kolektivnu glumačku igru i savremeno rediteljsko tumačenje Nušića dodeljuje se, prema stavu žirija u kome su Goran Jevtić, Snežana Trišić i Tanja Šljivar, predstavi “Žalujoča družina“, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Igora Vuka Torbice, u izvođenju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja . 

U okviru svečanog programa dodele nagrada i zatvaranja festivala biće izveden kabare Nušiću u čast u kome učestvuju Vanja Milačić, Nebojša Dugalić i Zemunski kamerni orkestar.

 Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri po  oceni publike dobili su Anica Dobra za ulogu Milice Njegovan u predstavi „Korešpodencija“, Nebojša Ilić za ulogu Koste u predstavi „Urenbesna tragedija“, Nela Mihailović za ulogu Vide u predstavi „Ožalošćena porodica“, Boris Isaković za ulogu Stevana Savića i Todora Ivkovića u predstavi „Pod žrvnjem“ i Darja Rajhman za ulogu Simke u predstavi „Žalujoča družina“ („Ožalošćena porodica“).
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.03.2019.
Održana 9. sednica SO Smederevska Palanka
Sve tačke predviđene dnevnim redom su usvojene
Postavljeno: 22.03.2019.
Policijska uprava Smederevo: Hapšenja zbog teških krađa u okolini Velike Plane
Sumnja se da su trojica muškaraca izvršila četiri teške krađe
Postavljeno: 22.03.2019.
Radna subota za sve osnovne i srednje škole u palanačkoj opštini
Nadoknadjuje se jedan od radnih dana zbog produženog zimskog raspusta
 

 
 
Kursna lista