Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Čelnici UNS-a posetili grob Pere Todorović povodom godišnjice rođenja utemeljivača srpskog novinarstva
Postavljeno: 04.05.2018.


Generalni sekretar i predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i Petar Jeremić su zapalili sveće na Novom groblju u Beogradu, gde je Pera Todorović sahranjen.

Povodom Svetskog dana slobode medija i godišnjice rođenja novinara, političara i pisca Pere Todorovića, generalni sekretar i predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i Petar Jeremić danas su zapalili sveće na Novom groblju u Beogradu, gde je Todorović sahranjen.
 
Petronije Pera Todorović bio je drugi predsednik (1891-1894) i obnovitelj Udruženja novinara Srbije, nakon devetogodišnje pauze u radu Udruženja.
 
Bio je izdavač i urednik brojnih listova, među kojima su i „Male novine“, najtiražniji list u Srbiji toga doba. Autor je značajnijih proznih dela od kojih je najpoznatije „Dnevnik jednog dobrovoljca“.
 
Rođen je 2. maja 1852. godine u mestu Vodice, kod Smederevske Palanke.
 
UNS, Skupština opština Smederevska Palanka i Zavičajno društvo „Vidovača“ 2008. godine pokrenuli su akciju izgradnje Novinarske kuće „Pera Todorović“ u dvorištu Osnovne škole „Olga Milošević“, u njegovom rodnom selu.
 
UNS je prošle godine prvi put dodelio Nagradu za feljton „Pera Todorović“, koja je uručena u Novinarskoj kući.
 
Pera Todorović je bio optužen da je svojim pisanjem podsticao timočku oružanu pobunu protiv režima Kralja Milana i osuđen je na smrt. Kazna je kasnije preinačena na desetogodišnju robiju.
 
Kako se novinar i polemičar Pera Todorović branio od optužbi možete čuti u prilogu-insertu iz radio drame, emitovanom na Radio Beogradu.

izvor: UNS


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.01.2019.
U sredu 23. januara bez urednog snabdevanja električnom energijom u periodu od 12 do 13 časova biće stanovnici u delu Selevca
Razlog je sanacija kvara na dalekovodu
Postavljeno: 22.01.2019.
„Gradovi u fokusu“: Svečano otvaranje biblioteke „Milutin Srećković“ u Palanci i promocija knjige dr Neleta Karajlića
Četvrtak, 24. januar, u 11.30 sati.
Postavljeno: 22.01.2019.
Na prodaju dve Gošine fabrike: Fabrika za proizvodnju alata i mašina i Fabrika drumskih vozila
Agencija za licernciranje stečajnih upravnika oglasila javno nadmetanje za 13. februar
 

 
 
Kursna lista