Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Čelnici UNS-a posetili grob Pere Todorović povodom godišnjice rođenja utemeljivača srpskog novinarstva
Postavljeno: 04.05.2018.


Generalni sekretar i predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i Petar Jeremić su zapalili sveće na Novom groblju u Beogradu, gde je Pera Todorović sahranjen.

Povodom Svetskog dana slobode medija i godišnjice rođenja novinara, političara i pisca Pere Todorovića, generalni sekretar i predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović i Petar Jeremić danas su zapalili sveće na Novom groblju u Beogradu, gde je Todorović sahranjen.
 
Petronije Pera Todorović bio je drugi predsednik (1891-1894) i obnovitelj Udruženja novinara Srbije, nakon devetogodišnje pauze u radu Udruženja.
 
Bio je izdavač i urednik brojnih listova, među kojima su i „Male novine“, najtiražniji list u Srbiji toga doba. Autor je značajnijih proznih dela od kojih je najpoznatije „Dnevnik jednog dobrovoljca“.
 
Rođen je 2. maja 1852. godine u mestu Vodice, kod Smederevske Palanke.
 
UNS, Skupština opština Smederevska Palanka i Zavičajno društvo „Vidovača“ 2008. godine pokrenuli su akciju izgradnje Novinarske kuće „Pera Todorović“ u dvorištu Osnovne škole „Olga Milošević“, u njegovom rodnom selu.
 
UNS je prošle godine prvi put dodelio Nagradu za feljton „Pera Todorović“, koja je uručena u Novinarskoj kući.
 
Pera Todorović je bio optužen da je svojim pisanjem podsticao timočku oružanu pobunu protiv režima Kralja Milana i osuđen je na smrt. Kazna je kasnije preinačena na desetogodišnju robiju.
 
Kako se novinar i polemičar Pera Todorović branio od optužbi možete čuti u prilogu-insertu iz radio drame, emitovanom na Radio Beogradu.

izvor: UNS


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 17.10.2018.
Nikola Vučen predsednik opštine S. Palanka sa saradnicima posetio MZ Azanja: U fokusu pomoć za tri socijalno ugrožene porodice(VIDEO)
Čelnici lokalne samouprave obećali pomoć ugroženim porodicama Ilić, Janković i Andrejić, ali i rešavanje komunalnih problema u Azanji
Postavljeno: 17.10.2018.
Nastavljeni radovi na uređenju Gradskog stadiona u Palanci(VIDEO)
Projekat realizuju brojni donatori i lokalna samouprava
Postavljeno: 17.10.2018.
Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv siromaštva
Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine
 

 
 
Kursna lista