Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
11. jul - Svetski dan populacije
Postavljeno: 11.07.2018.


Cilj je usmeravanja pažnje na hitnost i značaj pronalaženja rešenja za različite populacione probleme, u kontekstu globalnih planova razvoja.

Svetski dan populacije Ujedinjene nacije od 1989. godine obeležavju 11. jula, prema preporuci UNDP (Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija), u cilju usmeravanja pažnje na hitnost i značaj pronalaženja rešenja za različite populacione probleme, u kontekstu globalnih planova razvoja.
 
Tema Svetskog dana populacije 2018. godine je: “Planiranje porodice je ljudsko pravo”

Ove godine se obeležava 50. godišnjica od Međunarodne konferencije o ljudskim pravima 1968. godine, gde se planiranje porodice, prvi put, afirmisalo kao ljudsko pravo. Završni dokument ove konferencije je poznat kao Teheranska izjava, koja nedvosmisleno navodi:
„Roditeljima pripada osnovno ljudsko pravo da slobodno i odgovorno određuju broj dece i vremenski razmak između rođenja.“
 
Time je u zakonski jezik ugrađena suštinska izmena: žene i devojke imaju pravo da izbegnu iscrpljenost, osiromašenje i opasnost od previše trudnoća koje se odvijaju preblizu; muškarci i žene imaju pravo da biraju da li, kada i koliko često će prihvatiti roditeljstvo; svakom pojedincu pripada ljudsko pravo da odredi pravac i domašaj svoje budućnosti u ovom fundamentalnom smislu.
 
Devet standarda poštovanja ljudskog prava na planiranje porodice: 
 
Nediskriminacija: informacije i usluge o planiranju porodice ne mogu se ograničiti na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, političkog opredeljenja, nacionalnog porekla, starosti, ekonomskog statusa, mesta stanovanja, invaliditeta, bračnog statusa, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

• Dostupnost: zemlje moraju osigurati da usluge i oprema za planiranje porodice budu svima dostupne.
• Pristupačnost: zemlje moraju osigurati da usluge i oprema za planiranje porodice budu svima pristupačne. 
• Prihvatljivost: informacije i usluge o kontracepciji moraju biti obezbeđene na dostojanstven način, uz poštovanje i moderne medicinske etike i kulture onih kojima se pružaju.
• Dobar kvalitet: informacije o planiranju porodice moraju biti jasno saopštene i naučno utemeljene. 
• Informisano odlučivanje: svaka osoba mora biti osnažena da donosi reproduktivne izbore sa punom autonomijom, bez pritisaka, prinude ili lažnog predstavljanja. 
• Privatnost i poverljivost: svi pojedinci moraju uživati pravo na privatnost kada traže informacije i usluge o planiranju porodice. 
• Učešće: zemlje imaju obavezu da obezbede aktivno i informisano učešće pojedinaca u odlukama koje utiču na njih, uključujući i zdravstvena pitanja. 
• Odgovornost: zdravstveni sistemi, sistemi obrazovanja, lideri i političari moraju biti odgovorni prema ljudima kojima služe, u svim njihovim nastojanjima da ostvare ljudsko pravo na planiranje porodice.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.09.2018.
Palančanin Nenad Milnković osvojio zlatnu medalju u bacanju koplja na Prvenstvu Balkana za veterane u Celju
Iskusni as i član AK Elit iz Palanke drugu godinu uzastopno je prvak Balkana
Postavljeno: 23.09.2018.
Završen turnir košarkaša "Goša FOM 95" u Palanci: OKK Beograd pobednik, palanačka Mladost druga!
Treće mesto pripalo ruskom Dinamu iz Magnitogorska, dok je Kumanovo četvrto
Postavljeno: 22.09.2018.
Drugi dan turnira košarkaša "Goša FOM 95" u Palanci: OKK Beograd bolji od palanačke Mladosti
U veoma dobrom meču Beogražani trijumfovali rezultatom 91:82. iako su Palančani bili na pragu rezultatskog preokreta, jer su anulirali prednost gostiju od 20 razlike
 

 
 
Kursna lista