Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
11. jul - Svetski dan populacije
Postavljeno: 11.07.2018.


Cilj je usmeravanja pažnje na hitnost i značaj pronalaženja rešenja za različite populacione probleme, u kontekstu globalnih planova razvoja.

Svetski dan populacije Ujedinjene nacije od 1989. godine obeležavju 11. jula, prema preporuci UNDP (Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija), u cilju usmeravanja pažnje na hitnost i značaj pronalaženja rešenja za različite populacione probleme, u kontekstu globalnih planova razvoja.
 
Tema Svetskog dana populacije 2018. godine je: “Planiranje porodice je ljudsko pravo”

Ove godine se obeležava 50. godišnjica od Međunarodne konferencije o ljudskim pravima 1968. godine, gde se planiranje porodice, prvi put, afirmisalo kao ljudsko pravo. Završni dokument ove konferencije je poznat kao Teheranska izjava, koja nedvosmisleno navodi:
„Roditeljima pripada osnovno ljudsko pravo da slobodno i odgovorno određuju broj dece i vremenski razmak između rođenja.“
 
Time je u zakonski jezik ugrađena suštinska izmena: žene i devojke imaju pravo da izbegnu iscrpljenost, osiromašenje i opasnost od previše trudnoća koje se odvijaju preblizu; muškarci i žene imaju pravo da biraju da li, kada i koliko često će prihvatiti roditeljstvo; svakom pojedincu pripada ljudsko pravo da odredi pravac i domašaj svoje budućnosti u ovom fundamentalnom smislu.
 
Devet standarda poštovanja ljudskog prava na planiranje porodice: 
 
Nediskriminacija: informacije i usluge o planiranju porodice ne mogu se ograničiti na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, političkog opredeljenja, nacionalnog porekla, starosti, ekonomskog statusa, mesta stanovanja, invaliditeta, bračnog statusa, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

• Dostupnost: zemlje moraju osigurati da usluge i oprema za planiranje porodice budu svima dostupne.
• Pristupačnost: zemlje moraju osigurati da usluge i oprema za planiranje porodice budu svima pristupačne. 
• Prihvatljivost: informacije i usluge o kontracepciji moraju biti obezbeđene na dostojanstven način, uz poštovanje i moderne medicinske etike i kulture onih kojima se pružaju.
• Dobar kvalitet: informacije o planiranju porodice moraju biti jasno saopštene i naučno utemeljene. 
• Informisano odlučivanje: svaka osoba mora biti osnažena da donosi reproduktivne izbore sa punom autonomijom, bez pritisaka, prinude ili lažnog predstavljanja. 
• Privatnost i poverljivost: svi pojedinci moraju uživati pravo na privatnost kada traže informacije i usluge o planiranju porodice. 
• Učešće: zemlje imaju obavezu da obezbede aktivno i informisano učešće pojedinaca u odlukama koje utiču na njih, uključujući i zdravstvena pitanja. 
• Odgovornost: zdravstveni sistemi, sistemi obrazovanja, lideri i političari moraju biti odgovorni prema ljudima kojima služe, u svim njihovim nastojanjima da ostvare ljudsko pravo na planiranje porodice.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 17.11.2018.
Zatvoren izvor mineralne vode na Kiseljaku u Palanci zbog havarije na jednom od bunara
Kako su nas obavestili nadležni iz JKP Vodovod kvar, koji je teže prirode, i bunar su nadležnosti fabrike Palanački kiseljak i očekuje se da u ponedeljak bude saniran
Postavljeno: 16.11.2018.
OŠ "Heroj Ivan Muker": Zbog havarije na kotlu i problema sa grejanjem nastava će se od utorka i srede odvijati u prostorijama Palanačke gimnazije i MEŠ Goša
Ovakav raspored izvodjenja nastave će trajati oko 4 nedelje, jer je u toku kupovina novog kotla,za čiju je nabavku i montažu potreban taj vremenski period.
Postavljeno: 16.11.2018.
U OŠ "Vuk Karadžić" u Palanci završena humanitarna akcija "Drug drugu"(VIDEO)
Akcija završena podelom igračaka deci iz vrtića Tašmajdan
 

 
 
Kursna lista