Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Opština Velika Plana: Program obeležavanja 201. godišnjice ubistva Karađorđa Petrovića
Postavljeno: 25.07.2018.


Centralna manifestacija zakazana za 26. jul u Radovanjskom Lugu

Saopštenje za javnost opštine Velika Plana navodi se program obeležavanja 201. godišnjice smrti Karađorđa Petrovića:

"U četvrtak, 26.jula u Radovanjskom lugu kod Velike Plane biće obeležena 201.godišnjica od ubistva vožda Karađaorđa.

Najpre je predviđena liturgija u Crkvi – zahvalnici od 8,30 do 9,45 časova, nakon čega će biti upriličen čin rezanja slavskog kolača.

Od 10 časova sveštenstvo će vršiti parastos na grobu vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu.

Nakon toga, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda izvešće predstavu „Vreme časti i ponosa“. Ovogodišnji program odvija se pod sloganom „ U slavu velikog vožda“.

Svečanosti u Radovanjskom lugu prethodi i pretprogram. U ponedeljak, 23.jula , u galeriji Centra za kulturu „Masuka“ otvorena je izložba radova sa prošlogodišnje Likovne kolonije,a ujedno počela sa radom i jubilarna 50. Likovna kolonija „Pokajnica 2018“ u kojoj učestvuje osam slikara iz zemlje i inostranstva.

U utorak, 24.jula, u Domu kulture u Starom Selu od 20 sati priređena je promocija knjige „Ustanik“, autora Saše Edija Đorđevića iz Smedereva.

U sredu, 25.jula, program se seli u Biblioteku „Radoje Domanović“ u Velikoj Plani, gde će od 18 časova biti promovisana knjiga Vladimira Kolarića „Hrišćanstvo i film“. 
Radovanjski lug je spomen kompleks, koji se nalazi u stoletnoj šumi u ataru sela Radovanje, na 8,5 kilometara od Velike Plane. Obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Đorđa Petrovića, crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom  crkva –Zahvalnica, sagrađenu 1920. u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka. Na 46 hektara smešten je i nedavno izgrađeni parohijski dom i letnja pozornica . Radovanjski lug, kao prirodno-memorijalni spomenik ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.
 
                                           O Karađorđevom ubistvu

Posle tri godine izgnanstva, Karađorđe se iz Rusije tajno vratio u Srbiju, 1817.godine. Na preporuku svog kuma, narodnog starešine Vujice Vulićevića sklonio se u jednu kolibu u Radovanjskom lugu. Po nalogu Kneza Miloša, koji se bojao za svoju vlast, u rano jutro 13,, odnosno 26. jula po novom kalendaru, na praznik arhangela Gavrila, Karađorđe je ubijen dok je spavao.  Sahranili su ga u grobu na stotinu koraka od kolibe, a njegovu glavu su po naređenju kneza Miloša odneli  u Carigrad, da bi se stekla naklonost i poverenje Turaka. Njegovo telo je kasnije više puta premeštano , da bi najzad bilo sahranjeno u dinastičkoj zadužbini Karađorđevića u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.
Prvobitni grob u Radovanjskom lugu obeležen je gvozdenom ogradom, mermernom pločom sa  natpisom i velikim drvenim krstom.
Vojvoda Vujica Vulićević, koji je učestvovao u ubistvu, kao čin pokajanja podigao je nedaleko od tog mesta, u ataru Starog Sela svoju zadužbinu, crkvu brvnaru Pokajnicu."  
 
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.05.2019.
Palančanin Darko Lazić osvojio istorijsku "duplu krunu" sa fudbalerima Sarajeva: Prvenstvo i Kup BiH na Koševu!
Sjajni defanzivac jedan od najzalužnijih sa uspeh tima sa Koševa
Postavljeno: 18.05.2019.
Košarkaš palanačke Mladosti Minja Todorović nastupa za špansku ekipu IBAB na međunarodnom turniru u Belgiji
Talentovani Palančanin sa još dvojicom igrača iz Srbije, nastupa za prestižni tim i akademiju iz Barselone za igrače do 19 godina
Postavljeno: 18.05.2019.
U Svilajncu održan Veliki regionalni sajam zapošljavanja
Okupilo se 30 kompanija i ponudilo 400 novih radnih mesta
 


 
 
Kursna lista