Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Promocija nauke u Smederevu u okviru obeležavanja Evropske nedelje istraživača
Postavljeno: 25.09.2018.


Velika završnica nedelje posvećene nauci biće 28. septembra na gradskom trgu u Smederevu od 17 do 22 časa.

Ovog septembra Grad Smederevo biće prvi put na mapi evropskih gradova koji promovišu nauku. Naučni klub Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, u okviru projekta ,,ReFocus 2.0", u saradnji sa Muzejom u Smederevu, Narodnom bibliotekom Smederevo i Centrom za promociju nauke Beograd, biće domaćin istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Smedereva i okoline od 24. do 29. septembra. 

Evropska ,,Noć istraživača" je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope i susednih zemalja poslednjeg petka u septembru. Ove godine ,,Noć istraživača" će se održati u petak 28. septembra u preko 250 evropskih gradova, a podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska - Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske unije za jačanje evropske istraživačke karijere. 

Kroz ovogodišnji slogan „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, na svim punktovima dozivaće vas nauka, a kulturno nasleđe je tema ovogodišnje evropske manifestacije posvećene nauci. Put do naučnog petka menja fokus i promoviše vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa. U Smederevu će se „Nedelja istraživača“ obeležiti bogatim i raznovrsnim programom na nekoliko lokacija - u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, Muzeju u Smederevu, Narodnoj biblioteci Smederevo i na gradskom trgu.

Velika završnica nedelje posvećene nauci biće u petak, 28. septembra, na gradskom trgu od 17 do 22 časa nizom radionica i ogleda namenjenim ljubiteljima nauke svih uzrasta. Pored radionica i ogleda posvećenih kulturnom nasleđu Smedereva koje su pripremali učitelji i nastavnici smederevskih škola sa svojim učenicima u okviru projekta „Refocus 2.0“ – radionice „Dvorska knacelarija Despota Đurđa Brankovića, „Izmaštaj svoju Kemzu“, „Od kakvih materijala je naša kulturna baština“, „Smederevo u slici“, „Moda na Despotovom dvoru“ i „Pogled na Smederevo kroz balon“, gosti Smedereva u „Noći istraživača“ biće i istraživači Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu koji će u okviru projekta „Scimfonicom“ na gradskom trgu otkriti tajne nauke na radionicama „Kinetički pesak“, „Ferofluid“, „Izolujte DNK“, „Kvasac“, i „Zdravi bili – živeli laktobacili“.

Program se završava u subotu kada će predavači sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu srednjoškolcima održati predavanja o kulturnom nasleđu u Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 25.05.2019.
9. Sajam cveća u centru Palanke okupio veliki broj izlagača
Tradicionalna manifestacija u organizaciji Kulturnig centra i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave
Postavljeno: 24.05.2019.
"Niskogradnja": U toku su radovi na košenju i održavanju zelenih površina u gradu
Pored toga ekipe ovog preduzeća obavljaju i poslove redovnog čišćenja grada prema utvrđenom planu i programu
Postavljeno: 24.05.2019.
Policijska uprava Smederevo: Hapšenje u Palanci zbog sumnje na prevaru
Uhapšena N.S.(30) zbog iznude 800.000 dinara od muškarca iuz Alibunara
 


 
 
Kursna lista