Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Advokatska komora Srbije: Danas jednodnevna obustava rada advokata zbog izostanka vidljivih pomaka u razrešenju ubistva Miše Ognjanovića
Postavljeno: 01.10.2018.


Advokatura izražava nezadovoljstvo zbog postupanja Republičkog javnog tužilaštva, koje je zbog navodne zaštite interesa istrage ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, prekinulo komunikaciju sa predstavnicima Advokatske komore Srbije.

Na sajtu Advokatske komore Srbije objavljeno je zajedničko saopštenje Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda da će u ponedeljak 01.10.2018. godine, advokati stupiti u jednodnevnu obustavu rada na celoj teritoriji Republike Srbije kao izraz nezadovoljstva advokature zbog izostanka vidljivih pomaka i konkretnih rezultata u rasvetljavanju krivičnih dela napada na advokate.

Ovim protestom navedene komore skreću pažnju javnosti da tužilaštvo i policija, koji su isključivo odgovorni za sprovođenje istrage i otkrivanje izvršilaca krivičnih dela, već duži niz godina nemaju odgovarajući učinak i pokazuju veliku inertnost prilikom preduzimanja istražnih radnji kada je reč o krivičnim delima koja su izvršena prema advokatima u vršenju advokatske službe.

Advokatura izražava nezadovoljstvo zbog postupanja Republičkog javnog tužilaštva, koje je zbog navodne zaštite interesa istrage ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, prekinulo komunikaciju sa predstavnicima Advokatske komore Srbije.

Ovakvo postupanje advokatske komore ocenjuju kao pokušaj prikrivanja izostanka rezultata i nepoštovanje postignutog dogovora da se advokatura redovno obaveštava o toku ove istrage.

Ovim protestom advokati Srbije podsećaju javnost na neophodnost delotvorne zaštite advokata u vršenju advokatske službe, što je pretpostavka za funkcionisanje pravosuđa u svakoj pravnoj državi.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda pozdravljaju rad Stalnog tela za praćenje napada na advokate u delu koji se odnosi na rad na unapređenju krivičnopravne zaštite advokata, uvođenjem novog krivičnog dela Napad na advokate, kao i na donošenju Opšteg obaveznog uputstva svim tužilaštvima za hitno postupanje povodom krivičnih dela učinjenih na štetu advokata.

Međutim, prema saopštenju advokatskih komora, ovi pomaci predstavljaju samo pretpostavku za ostvarenje konkretnih rezultata kojih u ovom trenutku nema.

izvor: pravniportal.com

 

 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.06.2019.
ePodunavlje: Doneto Rešenje o rušenju objekta "Palanka Promet" u Njegoševoj
Postavljeno: 19.06.2019.
Lekarski pregledi za radnike i zaposlene, vozačku dozvolu i obuka iz prve pomoći u Palanačkom Domu zdravlja
Pregledi će biti organizovani u ponedeljak, 24. maja, od 8 časova
Postavljeno: 19.06.2019.
Edukacija na temu postupanje u slučajevima terorizma i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou u Maloj sali opštine Smederevska Palanka
Predavači su bili predstavnici Centra za krizni menadžment iz Beograda
 


 
 
Kursna lista