Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Tribina o sigurnoj upotrebi interneta u holu Centra za kulturu "Masuka" u Velikoj Plani( ponedeljak, 18 sati)
Postavljeno: 24.10.2018.


Organizator je Udruženje Kraljevina Srbija

Iz Centra za kulturu Masuka u Velikoj Plani obavestili su javnost o stručnom predavanju, koje realizuje Udruženje Kraljevina Srbija:

"Opštinski odbor Velika Plana Udruženja Kraljevina Srbija organizuje tribinu o sigurnoj upotrebi interneta u okviru „Cyber Atis“ projekta, koja će biti održana u ponedeljak 29. oktobra 2018. u Kulturnom centru „Masuka“ u Velikoj Plani u 18 časova.
 
Predavač na tribini je gospođa Katarina Jonev, a projekat je namenjen deci od 5. do 8. razreda osnovne škole i 1. godine srednje škole.
 
Realizaciju predavanja je omogućila Skupština opštine Velika Plana, kojoj i ovim putem upućujemo zahvalnost!
 
Projekat Cyber Atis nastao je tokom 2017.godine sa ciljem promovisanje sigurne upotrebe Interneta i društvenih mreža među decom i mladima, kao i paralelno pomoć njihovim roditeljima i nastavnicima da lakše razumeju i ukažu na potencijalne opasne uticaja socijalnih mreža.
 
Sve rašireniji oblici sajber kriminalnih aktivnosti poput krađe identiteta i informacija, zatim dečija pedofilija, sajber bullying odnosno sajber maltretiranje, vršnjačko nasilje i vređanje, su samo neke od negativnih aktivnosti. Kao što sa uzrastom raste učestalost aktivnog korišćenja Interneta, digitalnih uređaja i učestalost rizičnog ponašanja, tako raste i učestalost digitalnog nasilja i broj učenika koji su u njega uključeni.
 
Nužno je sistematski raditi na senzibilisanju učenika i razvijanju svesti o negativnim posledicama zloupotrebe digitalnih medija. Neophodno je pružiti informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija deci i mladima ali i roditeljima i nastavnicima.
 
Teme i oblasti obuhvaćene predavanjem
 
Na osnovu dosadašnjeg iskustva i prakse, predavanje je kreativno i prilagođeno mlađim generacijama koje rastu i sazrevaju sa, uz i ispred laptopova i android telefona ali i roditeljima kao i nastavnicima u, pre svega osnovnim školama.
 
Predavanje podrazumeva promovisanje kulturu ponašanja i bezbednosti dece na Internetu.
Edukativna radionica će se održati u vremenskom periodu od 60 minuta i sastoje se iz tri dela:
 
1. Uvodni i teorijski deo (upoznavanje sa pojmovima najčešćih oblika opasnosti koje vrebaju mlade u sajber prostoru - sajber nasilje, sajber uznemiravanje, sajber kriminal, pedofilija; rizično ponašenje na Internetu, ko je žrtva a ko nasilnik u sajber prostoru? Da li su društvene mreže zaista bezbedne po našu decu?)
 
2. Praktičan deo (Dobri i loši primeri ponašanja u sajber prostoru, zaštita dece, kako se opasnost može sprečiti? koja su rešenja? reagovanje roditelja/nastavnika i šta mogu da učine?
 
3. Interaktivni deo (Iskustva dece, roditelja i nastavnika, pitanja i odgovori)
 
Predavanjem će kao posebna celina biti obuhvaćena i tema zavisničkog ponašanja od Interneta, rani znaci zavisničkog ponašanja, posledice, efikasne mere prevencije, kao i prepoznavanje promena u ponašanju učenika kao posledice sajber maltretiranja."


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.06.2019.
ePodunavlje: Doneto Rešenje o rušenju objekta "Palanka Promet" u Njegoševoj
Postavljeno: 19.06.2019.
Lekarski pregledi za radnike i zaposlene, vozačku dozvolu i obuka iz prve pomoći u Palanačkom Domu zdravlja
Pregledi će biti organizovani u ponedeljak, 24. maja, od 8 časova
Postavljeno: 19.06.2019.
Edukacija na temu postupanje u slučajevima terorizma i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou u Maloj sali opštine Smederevska Palanka
Predavači su bili predstavnici Centra za krizni menadžment iz Beograda
 


 
 
Kursna lista