Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Dom kulture "Vlada Marjanović" u Starom Selu: Predstavljanje piblikacije "Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope"(utorak, 19 sati)
Postavljeno: 29.10.2018.


Reč je o strumo-kataloškoj publikaciji Muzeja rudnićko- takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca

U Domu kuluture "Vlada Marjanović" u starom Selu, u utorak, 30. oktobra, u 19 sati, biće predstavljena publikacija Muzeja rudničko- takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, pod nazivom "Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope".

Na promociji će govoriti: Aleksandar Marušić, urednik izdanja i Sava Samaržić, istoričar

Ova publikacija Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, izdvaja kao svoj osnovni muzeološki zadatak baštinjenje sećanja na dinastiju Obrenović i rasvetljavanje istorijskih činjenica koje su obeležile vladavinu ove vladarske kuće. Na predlog gornjomilanovačkog muzeja, Muzejsko društvo Srbije prihvatilo je organizovanje stručnog skupa, a potom i realizaciju stručne kataloške publikacije Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije.


Publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ je primer decentralizacije kulturnih zbivanja, uključivanje malih kulturnih sredina u velike sisteme, primer celine koja materijalna svedočanstva prošlosti povezuje sa sadašnjošću i budućnošću i utire put, novim sličnim projektima. Pre svega, publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ nosi svoju osnovnu ulogu-prezentovanje zaostavštine dinastije Obrenović, koja je sistematski uklanjana iz proučavanja istorije srpskog naroda, a neophodna je za celovito sagledavanje istorije XIX veka.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.01.2019.
Atletičar Jasenice Branko Basarić osvojio bronzanu medalju na Prvenstvu Beograda za starije pionire
Branko bio treći u trci na 800 metara. Maja Vićentijević nije završila trku na 60 metara sa preponama
Postavljeno: 20.01.2019.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede.Poljoprivredne stručne službe i čelnici opštine Velika Plana posetili gazdinstvo Dejana Đokića u Starom Selu(VIDEO)
Povod je saradnja poljoprivrednika sa stručnim službama i subvencije za kupovinu mašine za branje aronije
Postavljeno: 20.01.2019.
OŠ Olga Milošević dobitnik Evropske oznake kvaliteta
Priznanje dodeljeno u okviru projekta Kaj so zlate roke naših babic znale - Što su ruke naših baka znale
 

 
 
Kursna lista