Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Pripajanje spomen-kuće Pere Todorovića Narodnom muzeju u Palanci
Postavljeno: 17.04.2015.


Radovi na kući se nastavljaju, a tim koji aktivno radi na izgradnji spomen-kuće poznatog novinara uspostavio je saradnju sa upravom Narodnog muzeja.

Udruženje novinara Srbije je sa opštinom Smederevska Palanka i Zavičajno turističkim udruženjem "Vidovača" iz Vodica još 2008. godine započelo zajedničku akciju izgradnje spomen-kuće Pere Todorovića. Kuća je sada dobrim delom završena, ali ostalo je još dosta radova koji moraju da se urade kako bi ona i zvanično bila otvorena za posetioce.
 
Tim povodom u prostorijama SO Smederevska Palanka održan je sastanak kome su prisustvovali Nino Brajović, sekretar UNS-a, Slavoljub Đurić, predsednik SO Smederevska Palanka, Mića Zagorčić, predsednik Zavičajnog udruženja „Vidovača“, Avram Krstić, arhitekta koji je projektovao kuću Pere Todorovića i Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Tema sastanka bilo je uspostavljanje prisnije saradnje između tima zaduženog za izgradnju kuće poznatog novinara i Narodnog muzeja u Palanci, a pre svega stavljanje spomen-kuće pod upravu muzeja. Razlog je želja ovog tima da se kuća Pere Todorovića uvrsti u domen kulturno-umetničke baštine Palanke i da se dovede u status ravnopravan svim kulturnim ustanovama u našoj opštini.
 
Još jedna od važnih tački sastanka bile su i konsultacije o prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavljivanje na konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kako bi se dobila određena sredstva koja bi omogućila završetak radova na spomen-kući do 2016. godine.
 
Nino Brajović je, tokom sastanka, naglasio da je saradnja sa svim bitnim institucijama u gradu veoma bitna i da će kuća Pere Todorovića kada bude završena i otvorena za posetioce biti velika turistička atrakcija ovog kraja.
 
Ljudi koji su prepoznali vrednost i značaj spomen-kuće i sami daju svoj doprinos izgradnji iste, jedan od njih je i Slavko Adamović, ugostitelj i privrednik iz Mladenovca koji će u skladu sa svojim mogućnostima učestvovati u radovima na uređenju kuće, što je i potvrdio na sastanku.

Zavičajna kuća sa bibliotekom, etno zbirkom i konferencijskom salom je istovetna starom zdanju i nalazi se u dvorištu osnovne škole "Olga Milošević" u Vodicama, preko puta urušene kuće u kojoj je ovaj velikan rođen. Služiće kao prostor za etno izložbe i novinarske skupove, a u njoj će biti i sedište Zavičajnog društva "Vidovača".
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 28.07.2017.
Generalni direktor Goša FŠV: Radnici dobili deo zarada, ostalo će dobiti samo ako se vrate na posao i prekinu štrajk
Milutin Šćepanović tvrdi da je Vlada je u ovih 120 dana, koliko štrajk traje, isplatila radnicima po 60.000 dinara, novo rukovodstvo još po 70.000, sto je 130.000 za četiri meseca, za koje su vreme, primećuje, radili samo osam dana.
Postavljeno: 28.07.2017.
Palanački SPS obeležio 27 godina od osnivanja(VIDEO)
Na konferenciji za medije čelnici SPS-a u Palanci govorili o istorijatu stranke i aktuelnoj situaciji
Postavljeno: 28.07.2017.
Na kafi u Narodnom muzeju u Palanci: Antropolog u Azerotu i gošća Dr Ljiljana Gavrilović(VIDEO)
Druženje, razgovori, uz kaficu, sa uglednom gošćom na temu virtuelnog sveta i igara
 

 
 
Kursna lista