Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Pripajanje spomen-kuće Pere Todorovića Narodnom muzeju u Palanci
Postavljeno: 17.04.2015.


Radovi na kući se nastavljaju, a tim koji aktivno radi na izgradnji spomen-kuće poznatog novinara uspostavio je saradnju sa upravom Narodnog muzeja.

Udruženje novinara Srbije je sa opštinom Smederevska Palanka i Zavičajno turističkim udruženjem "Vidovača" iz Vodica još 2008. godine započelo zajedničku akciju izgradnje spomen-kuće Pere Todorovića. Kuća je sada dobrim delom završena, ali ostalo je još dosta radova koji moraju da se urade kako bi ona i zvanično bila otvorena za posetioce.
 
Tim povodom u prostorijama SO Smederevska Palanka održan je sastanak kome su prisustvovali Nino Brajović, sekretar UNS-a, Slavoljub Đurić, predsednik SO Smederevska Palanka, Mića Zagorčić, predsednik Zavičajnog udruženja „Vidovača“, Avram Krstić, arhitekta koji je projektovao kuću Pere Todorovića i Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Tema sastanka bilo je uspostavljanje prisnije saradnje između tima zaduženog za izgradnju kuće poznatog novinara i Narodnog muzeja u Palanci, a pre svega stavljanje spomen-kuće pod upravu muzeja. Razlog je želja ovog tima da se kuća Pere Todorovića uvrsti u domen kulturno-umetničke baštine Palanke i da se dovede u status ravnopravan svim kulturnim ustanovama u našoj opštini.
 
Još jedna od važnih tački sastanka bile su i konsultacije o prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavljivanje na konkurs Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kako bi se dobila određena sredstva koja bi omogućila završetak radova na spomen-kući do 2016. godine.
 
Nino Brajović je, tokom sastanka, naglasio da je saradnja sa svim bitnim institucijama u gradu veoma bitna i da će kuća Pere Todorovića kada bude završena i otvorena za posetioce biti velika turistička atrakcija ovog kraja.
 
Ljudi koji su prepoznali vrednost i značaj spomen-kuće i sami daju svoj doprinos izgradnji iste, jedan od njih je i Slavko Adamović, ugostitelj i privrednik iz Mladenovca koji će u skladu sa svojim mogućnostima učestvovati u radovima na uređenju kuće, što je i potvrdio na sastanku.

Zavičajna kuća sa bibliotekom, etno zbirkom i konferencijskom salom je istovetna starom zdanju i nalazi se u dvorištu osnovne škole "Olga Milošević" u Vodicama, preko puta urušene kuće u kojoj je ovaj velikan rođen. Služiće kao prostor za etno izložbe i novinarske skupove, a u njoj će biti i sedište Zavičajnog društva "Vidovača".
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.04.2018.
U Palanačkoj gimnaziji održana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akciji se odazvali i učenici sve tri palanačke srednje škole
Postavljeno: 19.04.2018.
EPS Distribucija: U petak bez struje deo Kusatka
Potrošači u traforeonu "Kosovac" biće isključeni zbog radova na zameni brojila.
Postavljeno: 19.04.2018.
Humanitarni koncert folklora "Kad dečija srca zaigraju" u Velikoj Plani
Sav prihod ide u humanitarne svrhe za lečenje dece obolele od raka.
 

 
 
Kursna lista