Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
17. april: Svetski dan espreso kafe
Postavljeno: 17.04.2015.


Ovaj popularni topli napitak nekada je zaista potreba organizma za kafom, a vrlo često izgovor za druženje sa dragim ljudima. Ali... Od kada on postoji, kako se pravilno priprema i koje sve vrste espreso kafe postoje?

Kratki kafeni napitak, ima ga oko 40 ml u šoljici i može se ispiti u jednom gutljaju. Espresso se pravi od posebnih vrsta kafe (robuste i arabike), pomoću aparata kojima se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz krupnije mlevenu kafu, a ceo proces traje oko 30 sekundi. Mnogima je ta količina nedovoljna pa je u modu ušao tzv. dupli espresso. Produženi espresso je naziv za espresso kojem se dodaje malo veća količina vode ili mleka, zavisno od ukusa. Espresso-u se, osim mleka, često dodaju kakao i slatka pavlaka. Mali savet za one koji odluče da popiju kafu u Italiji- pogledajte cenovnik pre izbora mesta jer vas račun može neprijatno iznenediti (u Italiji se plaća sedenje "coperto", tako da se cena menja u zavisnosti od toga da li kafu pijete stojeci ili sedeci). 

U Italiji "zemlji espresso kafe" restorani u kojima je kafa glavni specijalitet, ovaj napitak nude pripremljen na čak trideset načina! U Veneciji najčešće naručuju "espresso pizzicato", espreso kafu koja je tek poprskana pravim šlagom. Mnogi se ipak odlučuju za "kafu sa jajetom" koja se pravi tako što se najpre umuti žumance sa šećerom, pa se prelije nešto "dužim" espresom. Ukoliko putujete u Đenovu, svakako će vam ponuditi "cappucino alla genovese", sa vrlo malo pene od mleka što se razlikuje od tršćanskog kapućina koji ima malo kafe, a dosta mlečne pene, a još više gorkog kakao praha posutog odozgo. Hit leta na mnogim italijanskim mestima za ispijanje kafe je espresso "tiramisu" koji je, zapravo, sladoled preliven espreso kafom. Naravno, "podloge", odnosno, ukusi sladoleda mogu biti različiti. I da ne bude zabune, to nije takozvana ajs kafa, budući da se služi u šoljicama za espreso. Italijani obično uz kafu služe kockicu čokolade ili mali čajni kolačić. Svi ovi "minijaturni" oblici ukazuju na to da se kafa u Italiji pije veoma brzo. Pravilo "italijanskog" Bontona kaže da se espreso pije isključivo iz dva gutljaja. Zato, nemojte se začuditi ako vam po neki konobar u Italiji kaže: "Brže, brže!"
 
Pravo uzgajanje kafe počinje tek u sedamnaestom veku, a kafa je prvi put ispečena, na otvorenoj vatri, u Turskoj. U Evropu je stigla 1615. godine, a u lokale u kojima se služila kafa počeli su da dolaze intelektualci i umetnici. Jedan francuski kapetan doneo je kafu 1700. godine na karipsko ostrvo Martinik, odakle je biljka našla put do Južne i Centralne Amerike.
Prototip espreso mašine napravljen je u Francuskoj 1822. godine, ali su je Italijani usavršili i prvi počeli da je proizvode. 
Kafa je napitak svojstven svim kulturama sveta, gotovo svaka nacija ima svoje „male tajne“ o kafi, a o ovoj crnoj tekućini napisane su brojne naučne studije. U Italiji postoji čak i Univerzitet za kafu čiji je cilj širenje kulture pijenja kafe i negovanje tradicije italijanskog espresa širom sveta.

Kafa  je zimzeleno drvo koje raste u krajevima sa tropskom klimom i obuhvata oko 40 vrsta, najpoznatije su arabika i robusta, sa njima se najviše trguje. Od belog cveta koje radja u proseku dva puta godišnje nastaju bobice koje sadrze dva semena (zrna).
Arabika je najvrednija i sačinjava ¾ svetske proizvodnje. То је plavičasto sive boje zrno izduzenih oblika i veličine , а prosečan sadržaj kofeina je 1, 4%.
Robusta je sivo zelene do žute boje i manja od arabike, otporna je na promene u klimi i sadrži 2,7% kofeina. Nasa mesavina je od najboljih kvalitete obe vrste uvezenih direktno iz zemalja proizvodnje.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.04.2018.
Najava uređenja zelenih, javnih površina, obale Kudrečkog jezera i iznošenja kabastog smeća(VIDEO)
Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa je najavio je ove radove
Postavljeno: 20.04.2018.
Opšta bolnica Stefan Visoki: U nedelju besplatni preventivni pregledi za građane
Predviđeno je da pregledi traju od 8 do 16 sati
Postavljeno: 20.04.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju Proleter iz Zrenjanina(subota, 19 sati)
To je utakmica poslednja kola Druge lige Srbije
 

 
 
Kursna lista