Početna » Tematsko veče Kultura sećanja u romanu Nebeska svadba u Centru za kulturu Smederevo

Tematsko veče Kultura sećanja u romanu Nebeska svadba u Centru za kulturu Smederevo

od RTV Jasenica

Tematsko veče Kultura sećanja u romanu Nebeska svadba koji je književna posveta streljanim đacima u Kragujevcu 1941. održaće se u utorak, 24. septembra sa početkom u 19.00 u koncertnmoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Gošća je autorka romana Miomirka Saičić, a razgovor vodi Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.
Tokom programa bavićemo se pitanjem odnosa istorijskog (u ovom slučaju zločinom nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, streljanjem civila, među njima đaka, gimnazijalaca u Kragujevcu) i umetničkog. Biće postavljena pitanja koja su vezana za iskustvo bića koje gleda smrti u lice, za prirodu rodoljublja, osvajačke i okupatorske motive, pravo jačeg, tradicionalne vrednosti, kao i za osoben tretman radnje koju autorka smešta kako u ovozemaljski, tako i u astralni svet.
Ulaz je slobodan. Zainteresovani će moći da kupe knjige po promotivnoj ceni.
„Niko do sada nije napisao roman o ovoj temi, tako da sa ponosom možemo zaključiti da je „Nebeska svadba“ prvi roman srpske književnosti posvećen stradanju đaka u Kragujevcu. Osoben, jedinstven, pisan srcem i dušom, iz ugla dece koja hrabro nose svoj krst. Plaćaju životom neprijateljsku mržnju prema srpskom narodu i mirno, sa nevericom, a dostojanstveno gledaju smrti u lice. Ponosno stoje i ne pokazuju strah. Njihova duhovna veza jača je od realnosti, a želja da nastave živeti jača od uperene puške u srce. Razgovaraju, pevaju, planiraju i na kraju, okupljaju se na najneobičnijem mestu gde slave život. ”
Iz recenzije Ruže Lalić
Na osnovu romana nastala je i pozorišna predstava koja je stalni eksponat u filmskoj sobi u Muzeju žrtava Šumarice, a Radio Beograd je snimio dramu prema ovom delu.
Miomirka Saičić je multidisciplinarni umetnik – poeta, pisac, slikar. Dobitnica je prestižne nagrade Japana za likovno dečije stvaralaštvo i nagrada: ,,Plava ptica“, ,,Bulka“, ,,Ohridski biser“. Nosilac je i prestižne nagrade ,,Prsten knjeginje LJubice“, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo kulture Republike Srbije za poeziju. Član je udruženja književnika Srbije.

Povezane vesti