Početna » Kardiološki i urološki pregledi u nedelju, 6. oktobra

Kardiološki i urološki pregledi u nedelju, 6. oktobra

od RTV Jasenica

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 6. oktobra, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, pa tako i u Zdravstvenom centru Smederevska Palanka.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da u periodu od 8 do 17 časova obave kardiološki i urološki pregled, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tumor markere PSA za muškarce kao i CEA, CA 19-9, i AFP, i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja 2 do 3 meseca (hba1c ).

Pored toga, u okviru ove akcije, građanima će biti omogućeno da u nedelju prime sezonsku vakcinu protiv gripa (vakcina će se davati u centralnoj zgradi doma zdravlja, ul. Kneza Miloša br. 4). Vakcinacija u našim domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7. oktobra.

Svakome ko se odazove na pregled biće izmeren krvni pritisak, biće urađen i elektrokardiografski pregled srca (EKG), a određivaće se i vrednost šećera u krvi (merenje glikemije).

Građani koji žele da obave kardiološki pregled, javljaće se u Službu za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva u Dom zdravlja Smederevska Palanka (centralna zgrada, ul. Kneza Miloša br. 4), gde će im biti izmeren krvni pritisak, određena glikemija i učinjen EKG pregled, i sa tim nalazima će biti upućeni kardiologu u Opštu bolnicu Stefan Visoki. Građani koji žele da obave urološki pregled javljaće se u urološku ambulantu Opšte bolnice Stefan Visoki. U bolničkoj laboratoriji će se uzorkovati krv i određivati sve navedene laboratorijske analize.

Ministarstvo zdravlja je akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovilo u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja. Veliko interesovanje građana najbolje ilustruje podatak da je tokom osam dana ove akcije, preglede obavilo 205 hiljada građana, kojima je urađeno preko milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intervencija.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi će biti istaknute na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Povezane vesti