Početna » 21. februar- Međunarodni dan maternjeg jezika

21. februar- Međunarodni dan maternjeg jezika

od RTV Jasenica

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Oko sedam hiljada jezika trenutno se govori širom sveta.  Novi jezici svakodnevno nastaju, dok većini starih jezika, zbog ubrzane modernizacije preti odumiranje. Prema prognozama lingvista, do kraja 21. veka, polovina jezika neće biti u upotrebi.

Srpski jezik danas je pod velikim pritiscima, SMS i vajber kultura u velikoj meri dovode do skraćivanja reči, a jednostavan internet sadržaj i preuzimanje stranih reči privlači sve više mladih, što zabrinjavajućom brzinom menja maternji jezik. U borbi za očuvanje jezika potrebno je razvijanje čitalačkih navika. Uz pomoć čitanja knjiga, rečima se ne dozvoljava da se zaborave i na taj način jedan maternji jezik živi sa velikim brojem govornika.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da na Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara, želi da ukaže na važnost negovanja maternjeg jezika, kako većinskog naroda, tako i jezika nacionalnih manjina.

U Republici Srbiji je u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina (albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) na celoj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave, osim toga vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Povezane vesti