Početna » 27. septembar – Svetski dan turizma

27. septembar – Svetski dan turizma

od RTV Jasenica

Ovogodišnje obeležavanje dana turizma ima za cilj da odgovori na to kakva će biti budućnost ove industrije.

Svetska turistička organizacija (UNWTO) odredila je za Svetski dan turizma 27. septembar, dan kada je 1970. godine usvojen statut ove organizacije. Ovaj datum se od 1979. godine obeležava širom sveta, sa ciljem razvijanja svesti o društvenom, kulturnom, ekonomskom i političkom značaju turističke delatnosti. Ovo je ujedno i datum kada se na severnoj hemisferi zvanično završava, a na južnoj hemisferi zvanično započinje turistička sezona.

Svetski dan turizma 2022. godine obeležava se pod sloganom ‘Preispitivanje turizma’ ili ‘Promišljanje turizma’ a zvanična proslava će biti održana na Baliju, u Indoneziji sa ciljem da se naglasi pomak ka turizmu koji je prepoznat kao ključni stub razvoja.
Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.
Dok je oporavak sektora u toku, koji podržavaju predstavnici javnih i drugih institucija, Svetska turistička organizacije pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) će istaći priliku da ponovo razmislimo na koji način se bavimo turizmom. To znači: stavljanje ljudi i planete na prvo mesto i okupljanje svih, od vlada i preduzeća do lokalnih zajednica, oko zajedničke vizije koja će omogućiti razvoj održivijeg, inkluzivnijeg i otpornijeg sektora.Za razliku od prethodne dve godine zbog situacije sa koronavirusom, ova 2022. je značajno bila bolja i za putovanja i turističke agencije.

Foto: Vojvodinauzivo.rs

Povezane vesti