Početna » 5. oktobar: Svetski dan učitelja

5. oktobar: Svetski dan učitelja

od RTV Jasenica

Svetski dan učitelja (prosvetnih radnika) se održava u celom svetu svake godine 5. oktobra. Održava se od 1994. godine. Cilj ovog dana je da se pruži podrška prosvetnim radnicima kao i da se osigura da potrebe budućih generacija nastave da budu ispunjene od strane učitelja.

Današnji dan je posvećen onima koji oblikuju budućnost generacija, vođeni strašću i predanošću. Ovaj dan pruža priliku da se setimo važnosti uloge učitelja i njihovog doprinosa društvu.

Učitelji su stubovi obrazovnog sistema, mentori i inspiracija mnogima. Njihov rad prevazilazi okvire učionica, jer oblikuju ne samo intelektualni razvoj, već i karakter svojih učenika.

Kroz svoju predanost, oni pružaju podršku i sigurno okruženje za razvoj veština i vrednosti koje će mladi nositi kroz ceo život.

Ovogodišnja tema Svetskog dana učitelja je „Učitelji: Srce obrazovanja“. Ona ističe ključnu ulogu učitelja u stvaranju inkluzivnih i kvalitetnih obrazovnih sistema. Kroz svoju stručnost, oni podstiču raznolikost, poštovanje i razumevanje među učenicima, čime doprinose izgradnji boljeg društva.

Pandemija COVID-19 izazvala je dodatne izazove za učitelje širom sveta. Oni su se brzo prilagodili online nastavi, uložili dodatan trud da održe motivaciju svojih učenika i pružili podršku u teškim vremenima. Njihova odanost obrazovanju nikada nije bila očiglednija.

 

 

Povezane vesti