Početna » 6. jul: Međunarodni dan poljupca

6. jul: Međunarodni dan poljupca

od RTV Jasenica

Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere srećnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.

Širom sveta 6. jul se obeležava kao Međunarodni dan poljupca. Bilo da poljubac ima romantično značenje, ili je sinonim za pozdrav, to je običaj poznat gotovo svim kulturama, a nauka koja proučava ljubljenje naziva se filematologija.
Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 vekova pre nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.
Kralj Henri VI je 1439. godine zabranio ljubljenje u Engleskoj, a u Napulju se u 16. veku čak kažnjavalo i smrću.
Strogi zakoni postoje i danas. U islamskim zemljama možete da završite u zatvoru zbog izliva nežnosti u javnosti, ali i u mnogim zemljama, poput Rusije, nije baš poželjno da se javno ljubite.
Pre nego što krenete na put sa voljenom osobom, raspitajte se o zakonima zemlje u koju idete.
U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmene informacija. Tela proveravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom, piše „Daily Star“.
Prvi snimak poljupca kamerom napravljen je 1896. godine. Film Poljubac (The Kiss) izazvao je buru u javnosti, ali i veliku zainteresovanost znatiželjne javnosti.
Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere srećnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.
Ljubljenje nije samo stvar ljubavi i privlačnosti. Kada spojite usne, sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je dobro za opšte zdravlje.
Izvor: b92.net
Foto: wannabemagazine

Povezane vesti