Početna » 8. novembar- Dan prosvetnih radnika

8. novembar- Dan prosvetnih radnika

od RTV Jasenica

Osmi novembar u Srbiji se obeležava kao Dan prosvetnih radnika. Ovaj datum izabran je jer je tog dana 1787. godine rođen Vuk Stefanović Karadžić, veliki prosvetitelj i reformator srpskog jezika. To je dan kada se obično setimo svih učitelja, nastavnika i profesora koji obavljaju jedan od najvažnijih poslova na svetu – obučavaju decu i mlade ljude prenoseći im svoja znanja i veštine.

Ministar prosvete Branko Ružić čestitao je danas svim prosvetnim radnicima u Srbiji njihov praznik.

„Ovaj poziv je poseban, jer učitelji i nastavnici imaju veliku ulogu u odrastanju dece i izgradnji njihovih sistema vrednosti, ali i u prenošenju znanja. Svakoga dana se potvrđuje odgovornost, važnost i složenost posla kojim se bavite, jer aktivno učestvujete i izgradnji budućnosti naših mladih. Siguran sam da se za ovaj plemeniti i zahtevan poziv mogu opredeliti samo oni koji imaju visoko razvijen osećaj humanosti, empatije i društvene odgovornosti“, naveo je Ružić.

On je rekao da je Dan prosvetnih radnika i prilika da se svi podsetimo plemenite misije ovog poziva i da istaknemo značaj prosvetnih radnika u društvu.

Povezane vesti