Početna » Danas je Mala Gospojina

Danas je Mala Gospojina

od RTV Jasenica

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu ili Malu Bogorodicu. Ovaj praznik posvećen Majci Božijoj upisan je u crkveni kalendar crvenim slovom i spada u red najvećih Crkvenih praznika. Mnoge porodice uzimaju ga za krsnu slavu.

Narodni običaji

Mala Gospojina je i crkveni i narodni praznik. Od njega su u našoj zemlji počinjale jesenje svadbe, a u poljoprivredi označavala je vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. Takođe, u to vreme su priređivane i razne stočarske svečanosti.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža, pa se zato ostavljaju za nasad, jer će pilići izlegnuti u ove dane biti dobre nosilje.

Sabori i vašari

Mala Gospojina u Šumadiji smatra se velikim praznikom i slavom. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na raznorazne i mnogobrojne sabore i vašare, koji se održavaju oko crkava, odnosno u crkvenim portama. U Glamočkom polju održava se veliki stočni vašar. Najveći vašari u Srbiji su u Negotinu i Šapcu, od kojih onaj u Negotinu ima vrlo dugu tradiciju.

Povezane vesti