Početna » Agencija za bezbednost saobraćaja: Od 1. novembra obavezne zimske gume kada su na putu sneg, led ili poledica

Agencija za bezbednost saobraćaja: Od 1. novembra obavezne zimske gume kada su na putu sneg, led ili poledica

od RTV Jasenica

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače na zakonsku obavezu da vozila moraju da imaju zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

U saopštenju se napominje da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama mora biti minimum četiri milimetra, ali da se preporučuje da zamene gume i pre nego što do toga dođe.

Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku obavezno imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prianjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prianjanja. Oprema za povećanje prianjanja (lanci i slično) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom „lanci za sneg“, ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

Podseća se da je, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, te da je u suprotnom predviđena novčana kazna.

Zimske gume su obavezne do 1. aprila 2023.

 

Povezane vesti