Početna » Crkva Svete Petke u Palanci dobila rizu Svete Petke iz Jašija u Rumuniji

Crkva Svete Petke u Palanci dobila rizu Svete Petke iz Jašija u Rumuniji

od RTV Jasenica

Ove godine navršava se 20 godina od osvećenja hrama Svete Petke na Koloniji. U godini jubileja, blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa šumadijskog G. Jovana i blagoslovom mitropolita Moldavije i Bukovine G. Teofana, hram Svete Petke u Smederevskoj Palanci dobio je na trajno molitveno sećanje celu rizu Svete Petke iz grada Jašija, iz Rumunije, gde su pohranjene Njene Svete mošti. Riza je odežda u koju se presvlače mošti i čuva se kao svetinja.
Po svetu rizu otišli su parosi hrama Svete Petke, protojereji Dragan Milutnović i Slobodan Senić, đakon Vladimir Stepanović i doktorand teologije Aleksandar Obradović. Na duhovnom putovanju susretali su se sa raznim iskušenjima, ekstremnim vremenskim prilikama i saobraćajnim nezgodama. Nakon dva dana putovanja, u sredu 12. juna, na Svetoj liturgiji u sabornom hramu Sretenja Gospodnjeg u Jašiju uz sve blagodati preuzeli su Svetu rizu i poklonili se svetim moštima. Na Spasovdan, u večernjim satima, Sveta riza je stigla u naš grad.
Sveta riza, svečano i toržestveno, biće položena u hramu Svete Petke u nedelju, 16. juna 2024. godine na Svetoj Liturgiji, koja počinje u 8 časova.
Pozivamo sve vernike da svojim liturgijskim prisustvom uveličaju ovo molitveno sabranje. Svetu liturgiju služiće Arhimandrit Petar, iguman manastira Pinosava sa sveštenstvom hramova Svete Petke i Svetog Preobraženja.

Povezane vesti