Početna » Danas se obeležava Međunarodni dan programera

Danas se obeležava Međunarodni dan programera

od RTV Jasenica

U Srbiji je prema poslednjim procenama zaposleno njih oko 120.000 programera.

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan programera. Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom i brojka od 120.000 programera je samo trenutno stanje, kažu stručnjaci.
U Evropi ima više od pet miliona programera i predviđa se porast za još milion do 2028. godine.
“To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji”, kaže Ivan Isailović iz kompanije Merkle u Srbiji.
Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21 odsto, rekao je on, navodi se u saopštenju.
Kada je evropsko tržite u pitanju, najveći “uvoznici” programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon.
Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji Parallel Technologies.

Dan za obeležavanje je simbolički izabran – svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom – najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

Izvor: RTV

Foto: sveonovcu.rs

Povezane vesti