Početna » Danas slavimo najveći hrišćanski praznik! Hristos vaskrse!

Danas slavimo najveći hrišćanski praznik! Hristos vaskrse!

od RTV Jasenica

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima na zemlji darovao večni život.
Vaskrs pripada grupi pokretnih prolećnih praznika. To je vreme kada se priroda budi i započinje novi vegetacijski ciklus. Zato su i mnoga narodna verovanja iz prošlosti isprepletana sa hrišćanskom tradicijom koja vremenom dobija na značaju.
Narodni vaskršnji običaji razlikuju se od kraja do kraja, ali darivanje vaskršnjih jaja i „tucanje jajima“ je opšta karakteristika ovog praznika. Jaje je simbol novog života i obnavljanja prirode. U narodu se verovalo da se na Vaskrs treba umiti vodom u koju se stavljalo crveno jaje, bosiljak i zdravac. Zato su se jaja pri farbanju namenjivala, a jaje namenjeno za kuću bilo je njen zaštitnik tokom godine. Vaskršnje jaje se sa usevima stavljalo i u zemlju kako bi štitilo useve.
Hrišćanska tradicija nalaže da se obeležavanje praznika započinje odlaskom u crkvu na vaskršnju službu. Posle službe narod se pozdravlja: „Hristos vaskrse!“ i „Vaistinu vaskrse!“ Obeležavanje praznika nastavlja se u krugu porodice uz molitvu, kađenje doma i ukućana i međusobno čestitanje praznika. Nakon toga svi bi trebalo da se prvo posluže vaskršnjim jajima, a praznična trpeza se priprema u skladu sa lokalnim običajima.
Gordana Pajić, etnolog

Povezane vesti