Početna » Dr Bekić: Blago se pogoršava se epidemijska situacija

Dr Bekić: Blago se pogoršava se epidemijska situacija

od RTV Jasenica

Ni koronavirus, ni druge respiratorne infekcije, kao ni grip, u prethodnim danima nisu praznovali niti su mirovali. Povećan je broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a epidemiološki smo u periodu povećanja cirkulacije i korona virusa.

Doktor Zoran Bekić je za RTS izjavio da je među onima koji su pozitivni na koronavirus „najveći broj radno sposobnog stanovništva”.

„Poslednjih dana došlo do jednog umerenog pogoršanja epidemiološke situacije, u decembru mesecu smo imali 400, 500 ili 600 inficiranih kovid pacijenata, a ti brojevi su počeli da rastu posle Nove godine, tako da su nekad dolazili čak i do 1500.

Zato raste i broj pacijenata u kovid bolnicama, njih je negde oko 250, a 24 osoba je na respiratorima, a svakog dana premine po pet, sedam, a jedan dan je preminulo čak i 10 osoba. Povećan je broj pacijenata u respiratornim ambulantama”, naveo je Bekić.

Prema njegovim rečima, najviše zabrinjavaju stariji građani koji imaju teže kliničke slike i oni često završe u kovid bolnici.

Dodao je da je manje inficirane dece, jedno do dvoje nedeljno.

Bekić je rekao i da se prema podacima za celu Srbiju prosečno oko 250 osoba nalazi na lečenju u kovid bolnicama i da je moguće povećanje broja inficiranih nakon završetka zimskog raspusta.

Povezane vesti