Početna » Izložba „Život i stvaralaštvo Uroša Predića“ u Istorijskom arhivu „Veroslava Veljašević“

Izložba „Život i stvaralaštvo Uroša Predića“ u Istorijskom arhivu „Veroslava Veljašević“

od RTV Jasenica

Istorijski arhiv „Veroslava Veljašević“ poziva sve posetioce da u utorak 16. aprila u 18 sati, prisustvuju otvaranju izložbe Istorijskog arhiva u Pančevu, autorke Maje Pujin, istoričarke umetnosti i arhivistkinje.
Izložbom dokumenata iz svojih fondova i zbirki, Istorijski arhiv u Pančevu obeležio je 70 godina od smrti Uroša Predića, jednog od najvećih srpskih stvaralaca. Postavku čine dokumenti, pisma, razglednice i fotografije koje svedoče o životu i radu Uroša Predića.
Nekoliko pisama koja petorica Predića upućuju jedni drugima, ali i majci Mariji, posebno otkrivaju porodičnu privrženost i toplinu, karakteristične za čitave njihove živote.
Posebnu skupinu pisama čine ona koja je Uroš pisao vajarki Vukosavi Vuki Velimirović, tokom njenog boravka u Parizu. Osim dokumenata koja svedoče o njegovoj zaostavštini, posetioci će moći da vide i fotografije prema kojima je Predić slikao portrete, počev od 1934. godine.
Takođe, posetioci će moći da pogledaju i originalni crtež Uroša Predića – „Čovek s ukrštenim prstima“, datovan u 1908. godinu.

Povezane vesti