Početna » Javna rasprava o Nacrtu plana razvoja opštine od 23. maja do 12. juna

Javna rasprava o Nacrtu plana razvoja opštine od 23. maja do 12. juna

od RTV Jasenica

Otvorena je Javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja opštine Smederevska Palanka za period 2023-2030. godine, koji predstavlja dokument razvojnog planiranja u kojem su za period od 2022. do 2029. godine prepoznate potrebe naše lokalne zajednice i definisani pravci u kojima ćemo usmeravati buduće investicije.

Stručnu podršku u izradi Plana razvoja opštine Smederevska Palanka pružala je Stalna konferencije gradova i opština (SKGO), kroz program EU Exchange 6 „Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“. Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja, što znači da Delegacija EU u Srbiji ima najznačajnija upravljačka ovlašćenja. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije. Kao i u prethodnim fazama Programa EU Exchange 6, SKGO ima ulogu implementacionog partnera.

U okviru Plana razvoja definisani su prioritetni ciljevi koji će se odnositi na podsticaj ubzanog ekonomskog i privrednog razvoja, korišćenja prirodnih resursa, socijalnog napretka i smanjenju siromaštva, pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite, razvoju kulture, unapređenju ekologije i obezbeđivanju jednakih mogućnosti za sve naše građane opštine, od onih najmlađih do najstarijih.

U kreiranju budućeg razvoja naše opštine neophodno je da uzmu učešće sve institucije, privatni sektor kao i građani. Javna rasprava je otvorena juče, i trajaće dvadeset dana. Iz lokalne samouprave pozivaju sve zainteresovane strane da se uključe i daju svoje sugestije, mišljenja i predloge. Nacrt Plana razvoja opštine Smederevska Palanka za period od 2023-2030. godine možete pogledati na zvaničnom sajtu opštine Smederevska Palanka www.smederevskapalanka.rs u delu PLAN RAZVOJA.

 

Povezane vesti