Početna » Jubilarni Fića fest održan u Kragujevcu

Jubilarni Fića fest održan u Kragujevcu

od RTV Jasenica

Tradicionalna kragujevačka manifestacija, Fića fest, u organizaciji Udruženja ljubitelja fića i uz podršku Grada Kragujevca i Gradske turističke organizacije Kragujevac, održana je danas, jubilarni, 20. put.
Ova manifestacija iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljubitelja Zastavinih oldtajmera iz zemlje i regiona, a ove godine okupila je skoro 90 izlagača.
U Velikom parku, u 10 časova svečano je otvoren festival uz fotografisanje i razgledanje oldajmera, a 20. Fića fest završen je svečanim defileom kragujevačkim ulicama.
Glavni cilj ove manifestacije je sačuvati fiću od zaborava.
-Prvi fića „sišao” je sa proizvodnih traka fabrike Zavodi Crvena Zastava u Kragujevcu, 18. oktobra 1955. godine. Mali putnički automobil, napravljen po licenci italijanskog Fijata, imao je 600 kubika… Tokom 30 godina, od 1955. do 1985. godine radnici kragujevačke fabrike automobila proizveli su skoro milion fića, tačnije 923.487 primeraka ovog automobila. Poslednji fića proizveden je u Kragujevcu 18. novembra 1985. godine i bio je crvene boje, podsećaju iz Organizacionog odbora Fića festa.

Povezane vesti