Početna » Koncert Stefana Milenkovića i okrestra Kamerata u Centru za kulturu Smederevo 11. januara

Koncert Stefana Milenkovića i okrestra Kamerata u Centru za kulturu Smederevo 11. januara

od RTV Jasenica

Renomirani violinista Stefan Milenković održaće 11. januara sa orkestrom „Kamerata Novi Sad“ božićni koncert u velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 20 sati.

Cena ulaznice je 1500 dinara.

Stefan Milenković ima plodnu karijeru međunarodno traženog soliste i recitaliste, obeleženu dugotrajnošću, profesionalizmom i kreativnošću. Svoju karijeru započeo je veoma mlad. Nastupao je pred američkim predsednikom Ronaldom Reganom na božićnom koncertu u Vašingtonu, sa 10 godina. Sledeće godine je svirao pred Mihailom Gorbačovom u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 godina Milenković je održao svoj 1000. koncert u Montereju u Meksiku.  Do 17 godina bio je pobednik Međunarodnog takmičenja mladih koncertnih umetnika  (SAD), kao i dobitnik nagrade na Međunarodnom takmičenju violina u Indijanapolisu  (SAD), takmičenju kraljice Elizabete  (Belgija), takmičenju violina u Hanoveru  (Nemačka),  takmičenju Tibor Varga  (Švajcarska),  Takmičenju Rodolfo Lipicer  (Italija), takmičenju Paganini  (Italija ), takmičenje Ludvig Špor  (Nemačka) i takmičenje Jehudi Menuhin  (Engleska).

Kao jedan od najistaknutijih violinista svoje generacije, Milenković se pojavljivao u više navrata u nekim od najslavnijih svetskih mesta kao što su Karnegi Hol , Njujork (SAD), Kenedi centar , Vašington (SAD), Kadogan Hol, London (Velika Britanija ), Santori Hol , Tokio (Japan), kao i italijanskim pozorištima La Feniče (Venecija) San Karlo (Napulj) i Petručeli  (Bari).

Kamerata Novi Sad, doskora Kamerata Akademika Novi Sad, osnovan je 1988. godine u okviru Akademije Umetnosti u Novom Sadu. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih orkestara na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUSA, BEMUSA, Ohridskog leta, Međunarodne tribine kompozitora, Grad-teatar Budva. Ostvarena su uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji kao i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.

Krajem 2007. ponovo violončelista, ovoga puta Marko Miletić okuplja orkestar sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Varga. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti.

 

Povezane vesti