Početna » Kulturni centar Topola: 14. maja otvaranje izložbe „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“

Kulturni centar Topola: 14. maja otvaranje izložbe „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“

od RTV Jasenica

Za 14. maj u 19.00 časova u holu Kulturnog centra u Topoli, zakazano je otvaranje izložbe fotografija iz istoimene knjige dr Mile Mihajlović Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča. Organizator događaja je Kulturni centar Topola u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda.

O autoru izložbe:
Dr Mila Mihajlović – istoričar, umetnik, novinar, prevodilac
Gimnaziju je završila u Zrenjaninu, a fakultet u Rimu, Konzervatorijum „Santa Ćećilija” – odsek solo pevanja. Magistrirala je u Beogradu, Fakultet muzičkih umetnosti, mentor Zvonimir Krnetić. Doktorirala sa najvišom ocenom na temu „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba”, mentor prof. dr Milivoje Pavlović. Član je UKS, UNS, i Istorijske sekcije Srpskog lekarskog društva. Autor je preko deset knjiga od kojih su neke prevedene na strane jezike. Svečanim predstavljanjem njene knjige „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča” u izdanju Generalštaba italijanske vojske, država Italija je zvanično otvorila obeležavanje 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata.
Dobitnik je Nagrade Grada Zrenjanina za 2012, Specijalne nagrade žirija italijanske književne nagrade „Čeruljo” za 2014, priznanja UKS „Blagodarje” za 2014, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu. Za knjigu „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba” dobitnik je povelje „Rastko Petrović” 2017, za najbolje prozno delo godine. Predsednik Republike Srbije odlikovao ju je Sretenjskim ordenom za zasluge 2022. godine. Živi i radi u Rimu.

Povezane vesti