Početna » Letnje računanje vremena i posledice na naš organizam iz ugla lekara

Letnje računanje vremena i posledice na naš organizam iz ugla lekara

od RTV Jasenica

U nedelju, 31. marta 2024. godine, počinje letnje računanje vremena, kada se kazaljke na satu pomeraju za jedan sat unapred, tačnije sa 2 na 3 sata. Od tog trenutka spavaćemo sat vremena kraće, dok će dani postajati duži.
Prema rečima doktorke Ivane Stefanović, nekada se mislilo da to ne utiče na organizam, već da su se promene koje su neki primećivali dešavale iz nekih drugih razloga.
„Danas sve više shvatamo da ima nekih posledica. Zdrava populacija to najverovatnije neće ni osetiti u nekoj većoj meri, možda više adolescenti i deca zato što će manje spavati pa su nervozniji i opadaju im kognitivne funkcije, tako da treba roditelji malo da obrate pažnju”, istakla je dr Stefanović za RTS.
Doktorka je navela da su kardiovaskularni pacijenti osetljiviji i da se stres javlja češće zbog nedostatka sna, pa treba poslušati organizam, a ne sat. „Kažu da taj ponedeljak posle promene vremena ima više infarkta nego uobičajeno, kao i kad pređemo na zimsko računanje vremena, da ima manje nego uobičajeno”, navodi dr Stefanović.
Savet dr Ivane Stefanović je da poštujemo svoj organizam i spavamo onda kad je vreme, a ne kad nam neko zada i ako se osećamo malo tromije, umornije, treba da poslušamo telo i odmaramo se.

Izvor: RTS

Povezane vesti