Početna » Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković: „Nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog AFK“

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković: “Nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog AFK”

od RTV Jasenica

Do 02. avgusta ukupno je na 1.232 gazdinstva na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga potvrđeno 1.637 slučajeva afričke kuge svinja kod domaćih svinja, od čega je 979 uginulih svinja. Slučajevi su potvrdjeni u velikom broju okruga medju kojima je i Podunavski. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 19.742 svinje sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

U vezi sa aktuelnom situacijom sa AFK, Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, preporučio je resornom Ministarstvu da uz podršku lovačkih saveza pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge napuštene autohtone vrste odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, a da vlasnici autohtonih vrsta kontrolu nad životinjama uspostave na svojim imanjima. Odbor preporučuje pojačanu kontrolu zaraženih područja koja uključuje saobraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije i dodala da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja. Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

Povezane vesti