Početna » Najveći porast turističkih poseta zabeležen na Rudniku

Najveći porast turističkih poseta zabeležen na Rudniku

od RTV Jasenica

Posle velikih gradova, planinski centri su druga po redu kategorija mesta prema broju turističkih noćenja, a u 2023. godini ostvarila su 2,8 miliona noćenja. Zlatibor naravno, dominira po broju turista u prethodnoj godini, sledi Kopaonik, a onda i – Rudnik.
Zapravo, najveći rast kada su u pitanju turističke posete na planinama u Srbiji prošle godine zabeležen je na Rudniku. Ova planina dominira Šumadijom, a nalazi se 15 km od Gornjeg Milanovca. Obiluje gustim šumama i brojnim stazama na kojima turisti mogu da uživaju u šetnji i svežem vazduhu po kom je Rudnik i poznat. Mnogi ovu planinu posećuju upravo zato što na njoj mogu da nađu „ono nešto”, divlje i misteriozno, što se gubi na Kopu i Zlatiboru, ali i zbog povoljnih cena. Smeštaj se, na primer, može naći u kući sa bazenom i za manje od 10 evra po osobi.
Zahvaljujući izuzetnoj šumovitosti, prirodnim stazama zdravlja i blizini velikih gradova, Rudnik je pogodan za razvoj letnjeg i zimskog zdravstvenog, školskog, sportskog i lovnog turizma. Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina) još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju.
Rudnik je izvorište najvećih šumadijskih reka, a dobar deo planine je pod šumom. Poznata je kao “krov Šumadije” i kao mesto na kome se istorija stvarala, a kao novije atrakcije pominju se Srpski Holivud i Zemlja Čarobnjaka iz Oza.
Izvor: Mondo

Povezane vesti