Početna » NALED predstavio Vladi Srbije mere za brži ekonomski razvoj

NALED predstavio Vladi Srbije mere za brži ekonomski razvoj

od RTV Jasenica

Članovi NALED-a predstavili su, na sastanku, premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja, koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana.

Premijerku i ministre u ulozi domaćina dočekao je član Upravnog odbora NALED-a i predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen.

Brnabić je tim povodom istakla da mnoge reforme koje su sprovedene i koje su u toku ne bi bile uspešne bez pomoći podrške i inicijative NALED-a.

“Drago mi je da ćemo i u novom mandatu nastaviti zajednički rad. Neki od prioritetnih oblasti na kojima ćemo raditi su konverzija zemljišta, legalizacija, pravosuđe, novi servisi elektronske uprave, digitalizacija privrede, veštačka inteligencija i obrazovanje, ukazala je ona. Premijerka je navela da je današnji sastanak prilika da se zajednički sagledaju oblasti u kojima postoji potencijal za dalje reforme, koje će doprineti kontinuiranom rastu privrede naše zemlje u ovim izazovnim vremenima”.

Predstavnici NALED-ovih šest saveza i BFC kluba gradova i opština, posebno su istakli da bi u mandatu nove Vlade trebalo sprovesti digitalizaciju procedura u zdravstvu u cilju lakšeg pristupa građana zdravstvenoj zaštiti, olakšati pristup javnim uslugama kreiranjem mobilne aplikacije eUprava i jednostavnijom procedurom prijave na portale institucija.

Razvojem primarne selekcije, građanima je potrebno omogućiti i da razdvajaju posebne vrste otpada u domaćinstvima.

Takođe, poljoprivrednicima bi trebalo obezbediti efikasnije dobijanje podsticaja uspostavljanjem eAgrara, doneti novi program za suzbijanje sive ekonomije, završiti proces legalizacije i rešiti druga otvorena pitanja u oblasti imovine, što bi gradovima i opštinama olakšalo privlačenje ulaganja.

Među prioritetnim merama koje su predložene Vladi su i dalje smanjenje poreskog opterećenja zarada, rešavanje pitanja parafiskalnih nameta, kao i optimizacija radnog zakonodavstva, pre svega kroz regulisanje fleksibilnog rada i proširenje reforme sezonskog zapošljavanja na nove delatnosti.

Tu su i predlozi za unapređenje energetske efikasnosti, uvođenje sistema eProstor, smanjenje papirne dokumentacije u komunikaciji države, građana i privrede, putem razvoja elektronske pisarnice i eDostave.

Povezane vesti