Početna » Noć muzeja u Smederevskoj Palanci

Noć muzeja u Smederevskoj Palanci

od RTV Jasenica

U okviru ovogodišnje manifestacije Muzeji za 10 u kojoj  učestvuje i Narodni muzej u Smederevskoj Palanci sutra 20. maja biće obeležena NOĆ MUZEJA. U prostorijama ove ustanove, od 20 časova planiran je muzejski teatar „Održivost simbola“ .

Muzejskim teatrom, kostimiranim glumcima u autentične likove Ljubicu i Jovana Novakovića, kroz izložbu „Simboli grada“ rekonstruisani će biti događaje značajni za stvaranje likovne zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci. Vizualizacijom likova oživeće se sećanje na porodicu Novaković, njihovu strast prema umetninama, ali i želju da stvore sopstveni muzej „Galeriju Jovan i Ljubica Novaković“ koja nikada nije ostvarena.

Od 21 čas biće upriličeno predavanje„Održivost slika“, konzervatorai restauratora Vanje Jovanović. Nakon uspešno završene konzervacije i restauracije slika iz 19. i prve polovine 20. veka, određena dela su ponovo izložena u muzeju i deo su stalne postavke. Propratni program „Održivost slika“ u okviru izložbe „Simboli grada“ predstaviće publici slike koje su restaurirane, sam proces restauracije kao i predavanje o ličnom odnosu restauratora sa muzejskim predmetom. Konzervator i restaurator Vanja Jovanović govoriće o zaštiti slika, njihovom čuvanju, ali i obnovi i blagostanju u budućem vremenu.

 

Povezane vesti