Početna » Novi vizuelni identitet Palanačke gimnazije

Novi vizuelni identitet Palanačke gimnazije

od RTV Jasenica

Matija Simović, nosilac Vukove diplome Palanačke gimnazije i student generacije 2022. Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu modula Grafički dizajn, dobitnik mnogobrojnih prestižnih nagrada iz oblasti grafičkog dizajna, kreator vizuelnog identiteta i Art direktor Svetosavske akademije 2023. Ministarstva prosvete Republike Srbije, modernizovao je vizuelni identitet “Palanačke gimnazije” kojim se aktuelizuje grb škole, memorandum, diploma, zahvalnica, pohvala i zastava.


Vizual sertifikata:
Dizajnirane diplome karakteriše nov, modernizovan duh gimnazije. Dominantno ćirilično slovo G, predstavlja karakterističnu arhitekturu gimnazije iz ptičije perspektive (planski), kao zgradu zaštićenu kulturnim dobrom. Paleta boja simbolizuje život, mlade, perspektivne ljude, različitosti u svim aspektima, veliki broj mogućnosti obrazovanja, različite module, predmete, smerove. Topografsko pismo kao jedan od najbitnijih segmenata dizajna je autentično, dizajnirano i konstruisano na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu od strane profesorke Ane Prodanović. Predlog je da font Orto RNIDS bude primarna tipografija Palanačke gimnazije.

Redizajn heraldičkog znaka:
Dominacija heraldike u vizuelnim identitetima se neretko sreće i danas na našim prostorima, ali se takvi znakovi sve češće zamenjuju novima, a jedna od prvih obrazovnih institucija koja je promenila i osavremenila svoj znak je upravo Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Kreator je bio profesor i osnivač Grafičkog dizajna u Srbiji na FPU, Miloš Ćirić.
Novi znak Palanačke gimnazije je sveden, bez previše ilustrativnih detalja, ali i osavremenjen – redizajnirani su sitni elementi (staklo na prozorima, odžaci…) a zadržana je karakteristična knjiga na krovu škole, kao simbol gimnazije i dodati su zraci.

Izvor/Foto https://www.facebook.com/profile.php?id=100082855946165

Povezane vesti